Frankrijk zal werk moeten maken van het terugdringen van zijn begrotingstekort.

De Europese Unie verwacht dat het land de afspraken met Brussel nakomt om het tekort onder de Europese norm van 3 procent te brengen. Europees commissaris Olli Rehn en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem hamerden hier dinsdag in Athene op.

''Frankrijk moet zijn verplichtingen nakomen'', zei Dijsselbloem na afloop van overleg met de ministers van Financiën van de achttien eurolanden. Tijdens het overleg werd Frankrijk vertegenwoordigd door een hoge ambtenaar en niet door minister Pierre Moscovici.

''Het is in het belang van Europa om een sterk Frankrijk te hebben, maar Frankrijk dient zich aan de afspraken te houden'', aldus Dijsselbloem. Hij wees erop dat Frankrijk van Brussel al uitstel heeft gekregen om orde op zaken te stellen. Een nieuw Frans verzoek voor meer uitstel is er niet.

Na de gemeenteraadsverkiezingen zondag trad de regering van Jean-Marc Ayrault af. Manuel Valls formeert nu een nieuwe regering. De Franse president Francois Hollande liet in een toespraak doorschemeren dat de belastingen omlaag gaan.