Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten steunt het optreden van het Openbaar Ministerie (OM) rondom de fatale overval van juwelier Goldies in Deurne, maar hij wil niet reageren op de kritiek op het OM. 

Dat zei Opstelten dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Ik kan alleen altijd zeggen dat het OM zoals altijd mijn steun heeft", zei de minister. 

Maar hij geeft tussentijds geen commentaar. "Het OM moet gewoon zijn werk doen en daar zijn ze druk mee bezig." Het OM is verder 'mans genoeg' om zelf te reageren op de kritiek.

De kritiek richt zich op de snelle conclusies van hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dat het incicent, waarbij de twee overvallers omkwamen, lijkt te gaan om zelfverdediging. Onder meer D66 en het CDA vinden dat eerst meer onderzoek nodig is voordat die conclusie kan worden getrokken.

Alle fronten

Opstelten zei dat hij "op alle fronten" is geïnformeerd door het OM. "Ik heb geen reden gehad om iets te ondernemen behalve er kennis van te nemen", zei de bewindsman verder.

Hij riep in algemene zin politici op om zich wat meer gedeisd te houden tot het onderzoek van het OM is afgerond.

Opstelten noemde de overval verder een "vreselijke gebeurtenis". De VVD-minister wilde evenmin zeggen of winkeliers het recht hebben om zichzelf te verdedigen als ze worden overgelaten. In het verleden lieten verschillende prominente VVD'ers zich daar positief over uit.

Herdacht

De 20-jarige overvaller die werd doodgeschoten, is dinsdagmiddag herdacht in de Al Fourqaan moskee in Eindhoven. Volgens een woordvoerder waren er zeker tweehonderd mensen, vooral jongeren.

''Elke moslim krijgt een gebed als hij komt te sterven'', zei de woordvoerder. De kist met het lichaam van de overledene was ook in de moskee. Volgens berichten nemen familieleden het lichaam mee naar Marokko, waar hij wordt begraven.

Het lichaam van de andere doodgeschoten overvaller is nog niet vrijgegeven omdat zijn identiteit nog niet officieel is vastgesteld.

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne

Alles over de dodelijke overval in Deurne in ons dossier