PvdA-leider Diederik Samsom verdedigde anderhalf jaar de omstreden afspraak uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te maken. Vrij plotseling klopte hij maandag toch aan bij de VVD om over de maatregel te praten.

In de politieke deal gaat de strafbaarstelling van tafel, maar er komt een hogere arbeidskorting van 300 euro per werkende vanaf 40.000 euro voor in de plaats. De lagere inkomens profiteren dus niet.

Waarom besloot u alsnog bij de VVD aan te kloppen om de strafbaarstelling illegaliteit van tafel te halen?

"Er is in de politiek ook zoiets als gevoel en je merkte, ook in de campagne, dat dit een maatregel was die ons bleef achtervolgen en pijn bleef doen, ook bij mij."

"Hij is in formele zin verdedigbaar ten opzichte van de andere maatregelen die er gelukkig nog zijn, kinderpardon en humanere behandeling van asielzoekers."

Eerder zei u: de maatregel maakt in het leven van illegalen weinig uit.

"Ook symboliek kan pijn doen. Je merkte dat we het niet achter ons konden laten, behalve door het van tafel te halen. Op een bepaald moment moet je de conclusie trekken dat je er vanaf moet."

Is het niet een dure prijs voor een symboolmaatregel? Lage inkomens profiteren niet van de hogere arbeidskorting. Uw motto was toch eerlijk delen?

"Lage en middeninkomens zijn er op vooruit gegaan. Maar je zag dat de lastendruk voor de middeninkomens wel heel hoog was geworden. Dus ik vind het niet erg om hen in koopkracht iets te compenseren."

Er is genoeg eerlijk gedeeld zegt u?

"We delen nog steeds eerlijk. De afbouw van de arbeidskorting gaat door, dus echt hoge inkomens profiteren hier niet van. Vooral de hogere middeninkomens profiteren. Ik vind een impuls aan werkgelegenheid niet pijnlijk."

Hoe wilt u dit dekken?

"Als je kijkt naar de uitgavenbeheersing is dit zonder extra bezuiniging te financieren."

Bij de VVD zeggen ze: het moet gedekt worden uit een uitgavenbeperking.

"Daar wordt het ook uit gedekt, alleen hoeven we er geen extra bezuinigingen voor te bedenken en te implementeren."

Heeft de harde eis van de ChristenUnie om het voorstel van tafel te halen nog een rol gespeeld?

"Nee, dit was onze pijn, maar we hebben wel gekeken naar wat andere partijen voor wensen hadden afgelopen weken."