De PVV moet zich nog een keer achter de oren krabben of in Europa moet worden samengewerkt met extreemrechtse partijen zoals het Front National. 

Die oproep deed minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagmiddag aan het eind van het debat over de Staat van de Europese Unie.

Timmermans deed een beroep op Barry Madlener (PVV) om nog eens 'heel goed' na te denken met wie zijn partij in Europa wil samenwerken. Eerder kondigde partijleider Geert Wilders een coalitie aan met het Front National van Marine Le Pen. Tijdens het debat kreeg Madlener daarover al de nodige kritiek: verschillende fracties wezen op het antisemitische gehalte van die partij.

Samenwerking met partijen 'waar nog steeds antisemitisme als moerasgas komt bovenborrelen' is niet te verenigen met het opkomen voor Israël wat de PVV altijd doet, zei Timmermans. "Ik kan dat niet rijmen. Ik wil uit de grond van mijn hart de heer Madlener vragen daar nog eens goed naar te kijken." Timmermans zei dat hij zich op dit punt 'oprecht zorgen maakt'.

Madlener probeerde de minister gerust te stellen. "Wij gaan goed om met onze verantwoordelijkheid. Een stem op de PVV is bij ons in goede handen", antwoordde hij. Madlener verwees naar zijn verdediging eerder in het debat: de PVV doet alleen zaken met partijleider Marine Le Pen, die eerder afstand heeft genomen van de antisemitische uitspraken van haar vader, Europarlementariër Jean-Marie Le Pen.