Een deel van de Tweede Kamer doet niet mee aan de kennismakingsbezoeken aan koning Willem-Alexander die deze week gepland staan. 

Het grootste deel van de SP-fractie bedankt voor de eer, en ook andere Kamerleden gaan niet.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil niet zeggen hoeveel van zijn fractiegenoten precies ontbreken. "Dat moet iedereen voor zichzelf vertellen." Hijzelf is er in elk geval niet bij. "Ik hoef de koning en koningin niet te controleren. Ik richt me op de minister."

D66-leider Alexander Pechtold laat verstek gaan, omdat de fractievoorzitters vorig jaar al bij Willem-Alexander op kennismakingsbezoek zijn geweest, zo meldt zijn woordvoerder. Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman gaat niet. Zij vindt het bezoek 'niet nuttig'.

Vier groepen

Koning Willem-Alexander heeft alle 150 leden van de Tweede Kamer uitgenodigd om op Paleis Noordeinde op bezoek te komen. Dat gebeurt dinsdag en donderdag in vier groepen. Ook koningin Máxima is aanwezig. Onderwerp van gesprek is 'het werk van de Tweede Kamer anno 2014'.

Het is de bedoeling dat Kamerleden niets naar buiten brengen over de gesprekken met het staatshoofd. De vorige keer dat alle Kamerleden ten paleize waren genodigd, toen door koningin Beatrix, klapte VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn na afloop uit de school. Dat leidde tot zijn vertrek als Kamerlid.

Binnenkort gaan ook de fractievoorzitters uit de Eerste Kamer op kennismakingsbezoek bij de koning.