Premier Mark Rutte vindt niet dat het kabinet te veel heeft bezuinigd, nu blijkt dat het begrotingstekort vorig jaar al ver onder de drie procent is uitgekomen.

"Dat denk ik niet", zei de premier maandagmiddag in een reactie op nieuwe cijfers over de Nederlandse economie.

Een tekort van 2,5 procent is "goed nieuws", zei Rutte, maar het betekent tegelijkertijd dat er ook vorig jaar nog miljarden te veel zijn uitgegeven.

Hij wil daarom doorgaan met de bezuinigingen. "3 procent is het maximale tekort dat een land moet hebben. Wat we natuurlijk moeten bereiken is begrotingsevenwicht."

Mix

"We zien op dit moment dat het kabinet erin slaagt door een goede mix van bezuinigen en hervormen zowel de overheidsfinanciën op orde te brengen als hele forse economische groei te realiseren, althans ten opzichte van de verwachtingen", zei Rutte over de cijfers.

Met de economische groei in het laatste kwartaal van vorig jaar doet Nederland "het beter dan zo'n beetje alle landen van de eurozone. Dat is op zich goed nieuws".

Doorgaan

Rutte: "Mijn absolute prioriteit nu is om door te gaan met dit beleid, want het blijkt te werken, en er vooral voor te zorgen dat we ook de werkgelegenheid weer laten herstellen. Dat is nu het hoogste doel." In de Tweede Kamer gaan inmiddels stemmen op voor lastenverlichting, nu blijkt dat het tekort is geslonken tot onder de 3 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte maandag bekend dat het overheidstekort in 2013 voor het eerst in vijf jaar onder de Europese norm van drie procent uitkwam. Ook groeide de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar harder dan eerder werd gedacht.

CNV

Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen zitten bedrijven op hun geld dat ze volgens de vakbondsvoorman beter kunnen investeren in meer werk of in meer loon. 

"Investeer in werk en meer loon en zorg dat de inkomens van huishoudens die al sinds 2007 dalen zich snel herstellen", aldus Limmen.