50PLUS gaat werk maken van de situatie van de oudere werknemer op de arbeidsmarkt.

Tijdens het congres van zijn partij in Hilversum kondigde Norbert Klein, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, een actieplan aan. Volgens hem stelt het kabinet zich asociaal op tegenover oudere werkzoekenden.

"Dit kabinet heeft het zo mooi over een participatie-samenleving, maar blijkbaar mag lang niet iedereen echt meedoen. De 50-plussers blijven aan de kant staan", zei Klein. Hij hekelde onder meer de kortere duur van de ww-uitkering, terwijl de meeste oudere werklozen er nu al niet in slagen om tijdens hun ww-periode een nieuwe baan te vinden.

Klein waarschuwde voor een grote groep mensen die jaren thuiszitten. "Mensen die nog van alles willen en nog van alles kunnen, worden afgeschreven. Al die kennis, al die ervaring, die gooien we gewoon weg! De zogenoemde bv Nederland zet miljoenen, misschien wel miljarden euro’s aan know-how bij het grofvuil."

Kandidatenlijst

Het congres stelde ook de kandidatenlijst voor de Europese Verkiezingen vast, met ex-VVD'er Toine Manders als lijsttrekker en voormalig fractievoorzitter in de Tweede Kamer Henk Krol als lijstduwer. De politicus verliet in oktober vorig jaar de Tweede Kamer na onthullingen dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant niet altijd pensioenpremies voor zijn medewerkers had betaald.

Scheidend partijvoorzitter Jan Nagel zei zaterdag dat een terugkeer in de Tweede Kamer van Krol niet aan de orde is. Krol is wel vrij om zich weer kandidaat te stellen, vond Nagel, al voegde hij eraan toe dat Krol goed moet kiezen bij welke verkiezingen hij op de lijst wil gaan staan. De voormalige fractievoorzitter werd al met voorkeurstemmen gekozen in de gemeenteraad van Eindhoven.

Het 50PLUS-congres koos John Struijlaard als nieuwe voorzitter. Struijlaard was al vicevoorzitter en is ook fractievoorzitter van 50PLUS in de provinciale staten van Zuid-Holland.