Een groep bezorgde PvdA'ers voert 'huiskamergesprekken' waarin ze overleggen over een koersverandering van de partij. Dat meldt EenVandaag vrijdag.

De gesprekken vinden volgens EenVandaag plaats onder leiding van oud-minister Jan Pronk, die vorig jaar zijn lidmaatschap heeft opgezegd.

Tot de deelnemers behoren de opgestapte PvdA-Kamerleden Désirée Bonis en Myrthe Hilkens. Het gezelschap zou zichzelf Open Links noemen.

Pronk was niet voor een reactie bereikbaar. Hilkens en Bonis wilden geen toelichting geven, maar spraken het bericht niet tegen. Hilkens en Bonis verlieten vorig jaar uit onvrede de Tweede Kamer.

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom kondigde in EenVandaag aan dat de partij zich na haar zware nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week ''scherper'' gaat opstellen. Hij zei niet zo geïnteresseerd te zijn in wat de VVD daarvan vindt.

Samsom stuurde de PvdA-afdelingen enkele dagen terug een brief, waarin hij excuus aanbood voor de slechte verkiezingsresultaten en aankondigde nog harder te zullen strijden voor de idealen van zijn partij.