Defensie hoeft voorlopig niet te rekenen op meer geld. De 'bevriende' oppositiepartij ChristenUnie kondigde donderdag aan hier wel op aan te dringen bij de komende begrotingsbesprekingen met kabinet en coalitiepartijen. 

Maar meer geld betekent dat het kabinet meer moet bezuinigen en dat zou onverstandig zijn, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag voorafgaande aan de ministerraad.

''We komen net uit een moeilijke economische periode, het herstel is nog pril. Om dan weer veel geld uit te geven wat er niet is, dus extra bezuinigingen, lijkt me een slecht idee. Ik heb geen geld over'', zei de PvdA-bewindsman.

Zijn partijgenoot en collega Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt dat de Europese landen eerst veel beter moeten samenwerken op defensieterrein.

''Ik vind het pleidooi voor meer geld voor Defensie pas geloofwaardig op het moment dat je eerst de nog bestaande verspilling door de versnipperde Europese samenwerking aanpakt'', zei hij. Timmermans begrijpt wel dat sommige partijen pleiten voor een verhoging van het defensiebudget. ''Maar ik ben het er niet mee eens.''

Begrotingsonderhandelingen

VVD-minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wacht de begrotingsonderhandelingen af. Ze zei het mooi te vinden dat er partijen zijn in Nederland, inclusief haar eigen VVD, die staan voor de krijgsmacht. ''Omdat iedereen zich realiseert, zoals Obama gister zei, dat vrijheid nooit gratis is'', aldus Hennis.

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemde de uitspraken van de Amerikaanse president Barack Obama dat Europese landen te veel hebben bezuinigd op Defensie, een ''helder geluid''. In het begrotingsakkoord dat ChristenUnie, D66 en SGP in het najaar met het kabinet sloten, was al sprake van een extraatje voor Defensie. Segers hoopt op nieuwe ruimte.

Die begrotingsafspraken waren ''een zachte bries in de rug van Defensie'', zei Hennis vrijdag. ''We moeten antwoord kunnen blijven geven op de mondiale ontwikkelingen. De krijgsmacht is er niet voor niets.''