De ChristenUnie zal bij de komende begrotingsbesprekingen met kabinet en coalitiepartijen aandringen op meer geld voor Defensie. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers zei dat donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Ook in het begrotingsakkoord dat ChristenUnie, D66 en SGP in het najaar met het kabinet sloten was er al sprake van een extraatje voor Defensie.

Segers beschouwt dat als ''een keerpunt'' en hij hoopt op nieuwe ruimte. Hij noemde de uitspraken van de Amerikaanse president Barack Obama, die woensdag in Brussel zei dat Europese landen te veel hebben bezuinigd op Defensie, een ''helder geluid''.

De SGP zit op dezelfde lijn als de ChristenUnie, liet partijleider Kees van der Staaij eerder al blijken. D66 ziet meer heil in een efficiënter besteding van het defensiegeld door meer samenwerking met andere EU-landen.

ChristenUnie, D66 en SGP vormen de 'bevriende' oppositiepartijen. Het kabinet heeft hun hulp nodig om zijn plannen door de Senaat te krijgen, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben. De besprekingen over de nieuwe begroting beginnen naar verwachting over een week of twee.