De PVV heeft zich herpakt en gaat ''eendrachtig'' verder. Dat zei partijleider Geert Wilders donderdag in het gebouw van de Tweede Kamer. 

Volgens hem zal de PVV in aanloop naar de Europese verkiezingen van 22 mei gaan ''knokken om Nederland terug te veroveren op Europa''.

Wilders erkende dat de afgelopen week niet leuk voor hem en de PVV was. Na de omstreden uitspraken van Wilders op de verkiezingsavond over minder Marokkanen stapten twee PVV-Tweede Kamerleden op.

Ook een gemeenteraadslid en diverse Provinciale Statenleden verlieten de partij. Kamerlid Lilian Helder besloot woensdag, na een gesprek met Wilders, bij de fractie te blijven. Wat de twee hebben besproken, wilden ze ook donderdag niet zeggen.

Volgens Wilders is de rust in de fractie en ook bij de PVV-afdelingen in het land teruggekeerd. Er is overeenstemming over de koers, zei hij, ook over standpunten over integratie en Marokkanen in Nederland.

Flinke tikken

Sinds alle ophef heeft de PVV in de peilingen flinke tikken gehad.

''Ook daar komen we wel weer overheen'', zei Wilders. ''Ik heb het allemaal al meegemaakt de afgelopen tien jaar. Naast de vervelende momenten van bedreigingen, ook overwinningen. Je wint verkiezingen en verliest verkiezingen. Ik ben niet zo snel klein te krijgen. Ik ga met heel veel enthousiasme door. Heb er heel veel zin in. Ook dit overleven we wel.''

Bekijk de reactie van Wilders:

Overzicht: Uittocht bij de PVV | Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier