Als de wolf zich weer in Nederland vestigt, krijgt hij wettelijke bescherming. Eventuele schade die de wolf aanricht door bijvoorbeeld vee van een boer te verorberen, kan daardoor worden vergoed via het Faunafonds.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft dat donderdag geschreven aan de Tweede Kamer in een reactie op het Wolvenplan 2.0 van onderzoeksbureau Alterra.

Ze reageert daarmee op een advies van Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningse Universiteit over de beste manieren om zich voor te bereiden op de komst van de wolf.

Wolven komen steeds dichter in de buurt van de Nederlandse grens. In de zomer van 2012 werd in Duitsland, op 200 kilometer van de Nederlandse grens, een nest met jonge wolven gezien. Deskundigen wijzen er al langer op dat de wolf zal terugkeren in Nederland, maar kunnen niet aangeven wanneer. De wolf werd in 1897 voor het laatst waargenomen in Nederland.

Volgens Dijksma is het verder vooral aan de provincies om te bepalen met welke aanbevelingen zij op korte termijn aan de slag gaan. De provincies zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid, inclusief mogelijke schade en tegemoetkomingen hiervoor via het Faunafonds.

Neerschieten

Een wolf die zonder aanleiding agressief reageert op mensen, moet verwijderd worden. Datzelfde geldt voor een wolf die agressief is tegen honden die door hun baas worden uitgelaten. Verwijderen betekent in de praktijk doodschieten, want het dier verplaatsen lost het probleem niet op en bovendien is de kans aanwezig dat de wolf naar zijn oude leefomgeving terugloopt.

Alterra heeft met 64 organisaties overlegd over het Wolvenplan. Voor de omgang van lastige wolven is gekeken naar de regeling in Duitsland, waar al wolven zijn. Wolven die in bebouwd gebied lopen en mensen observeren, kunnen geen kwaad.

Om de dieren niet te lokken, moet er een landelijk verbod komen op het voeren van wolven. Wolven die uit zichzelf naar mensen toe komen, moeten verjaagd worden. Een wolf die honden doodbijt, is een moeilijk geval volgens de deskundigen, aangezien veel mensen daar boos over zullen zijn. Doodschieten is dan een optie.

Dode wolf

Vorig jaar werd er op 4 juli een dode wolf gevonden in de buurt van Luttelgeest in Flevoland. De vondst leidde tot veel ophef. Er werd lang gedacht dat de wolf uit zichzelf naar Nederland is gelopen en daar is aangereden. Maar in oktober kwamen de Dutch Wildlife Health Centre en Naturalis tot de conclusie dat de wolf zeer waarschijnlijk in Polen is neergeschoten.