Staatssecretaris Fred Teeven houdt er rekening mee dat hij extra moet bezuinigen op het gevangeniswezen omdat er in Nederland minder korte en middellange celstraffen worden opgelegd.

Dit bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Momenteel zijn er 9000 gedetineerden in Nederland en staan er 1430 cellen leeg, aldus Teeven. "Een all time low", aldus de staatssecretaris.

Teeven liet afgelopen juni weten dat er wegens bezuinigingen al 19 gevangenissen en 3 tbs-klinieken sluiten, waardoor ongeveer 2400 mensen hun werk verliezen. Voor een deel van de medewerkers is in werk-naar-werk begeleiding voorzien.

"Ik had de hoop dat ik er met dit masterplan was", aldus Teeven. Maar dit blijkt wegens de 'continu dalende instroming' van gevangenen niet haalbaar, aldus de staatssecretaris.

Dilemma

"Als er meer cellen leegstaan dan is er teveel capaciteit qua personeel. Ik beloof geen extra instellingen te sluiten. Maar dit is echt een dilemma", aldus Teeven.

De staatssecretaris zegde de Kamer toe voor de zomer met een onderzoek te komen naar de redenen van de dalende gevangeneninstroom. "Er kunnen tal van oorzaken zijn", aldus Teeven. Eén van de mogelijke redenen is volgens de staatssecretaris het dalende aantal veroordeelden voor harddrugs.

Maar de suggestie die Madeleine van Toorenburg van het CDA aandroeg waarbij politie minder werk zou kunnen verrichten 'kan ook een mogelijkheid zijn', aldus Teeven.

Politieke keuze

Volgens Teeven wordt er binnen zijn ministerie voor de zomer oplossingsgericht gedacht voor het probleem. "We kunnen ook kijken of we aan de inkomenskant iets kunnen doen."

Het CDA en de SP vinden dat er niet verder bezuinigd moet worden op het gevangeniswezen."Bezuinigen is een politieke keuze", zo stelde Nine Kooiman van de SP.

"Dat is iets te makkelijk", zo stelde Teeven in een reactie. "Het dalen van het aantal gedetineerden is geen keuze maar een feit. Daar hebben wij geen zeggenschap over."