Nederland stelt dit jaar extra geld beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers van de crises in Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). 

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kon donderdag in de Tweede Kamer nog geen concrete bedragen noemen. Maar ze kondigde al wel aan dat de extra middelen voor de twee landen er komen.

Nederland heeft tot nu toe 75 miljoen euro uitgetrokken voor humanitaire hulp in Syrië en aan Syrische vluchtelingen. Drie jaar geleden brak er een bloedige burgeroorlog uit in het Arabische land. Dit jaar is er vanuit Nederland al 15,5 miljoen euro naar het land gegaan.

Voor de zomer zal Ploumen extra geld uittrekken, in overleg met onder meer de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In Syrië zijn volgens de minister 9,3 miljoen mensen die hulp nodig hebben, onder wie 6,5 miljoen ontheemden en 2,4 miljoen vluchtelingen in de buurlanden.

CAR

Ook in de door geweld geteisterde Centraal-Afrikaanse Republiek is de nood hoog. Nederland gaf dit jaar al 2 miljoen euro noodhulp aan de CAR, via de Verenigde Naties. Vorig jaar ging het om eenzelfde bedrag. Ook van de vaste bedragen aan internationale organisaties, zoals het VN-noodhulpfonds, gaat veel geld naar de CAR.

Ploumen zei dat ze daarnaast een extra financiële bijdrage voorziet. Om hoeveel geld het gaat en waarvoor het kan worden gebruikt, kon ze nog niet zeggen. Ze opperde dat het geld mogelijk kan worden ingezet om directe noden te lenigen of voor het verzoeningsproces.

Ook kijkt de minister naar andere manieren om de CAR te steunen. Het kabinet gaf eerder al aan bereid te zijn behalve financiële ook logistieke hulp te bieden. Nederland wil geen militairen naar de CAR sturen, omdat ons land al meedoet aan de missie in Mali. De VN en ook de Europese Unie hebben vredesmissies in de CAR.

Ploumen kan dit jaar in totaal 36 miljoen euro uitgeven aan noodhulp, zoals in Syrië, de CAR, grote natuurrampen en andere acute crises. Daarvan is nu nog 17 miljoen euro over.

Dossier Syrië