Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet de vergunningen voor het schaliegasbedrijf Cuadrilla zo snel mogelijk intrekken. Dat willen Milieudefensie en de Stichting Schaliegasvrij Nederland.

Ze hebben ontdekt dat de minister geen enkele garantie heeft dat Cuadrilla bij vervuiling of aardbevingen voor de kosten opdraait. Beide organisaties doen donderdag een officieel intrekkingsverzoek.

Dat zo'n garantie er niet is, blijkt uit correspondentie tussen het schaliegasbedrijf en het ministerie. Milieudefensie kreeg die via een WOB-verzoek. Volgens de organisatie heeft Kamp echter wel eerder gezegd dat er goede afspraken over waren gemaakt.

Een woordvoerder van Milieudefensie: ''Mocht Cuadrilla straks gaan boren, en er gaat iets mis, dan staat Nederland dus met lege handen als het moederbedrijf niet thuisgeeft. Wie draait dan voor de schade op? Kamp gelooft Cuadrilla op haar blauwe ogen.''

Schaliegas is een alternatief voor aardgas, maar is in Nederland omstreden door onzekerheid over de gevolgen van het boren ernaar voor de bodem en het milieu.

Dit moet u weten over schaliegas