In 235 gemeenten zijn er afwijkingen tussen het aantal opgekomen kiezers en het aantal getelde stembiljetten. 

Dat schrijft het AD donderdag. In totaal zouden zo'n 7.387 spookstemmen zijn uitgebracht. 

De krant kwam woensdag met het nieuws dat er veel fouten zijn gemaakt bij het tellen van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. 

In grote steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn er honderden afwijkingen geconstateerd. Koploper is Amsterdam, waar bijna 2.500 stemmen niet geldig zouden zijn.

Het AD heeft donderdag 300 van de ruim 380 gemeenten onderzocht waar verkiezingen werden gehouden. Bij 67 gemeenten klopt het aantal stembiljetten niet met het aantal kiezers. Ook in de top vijf 'misstanden' staan Rotterdam, Den Haag, Vlissingen en Almere.

Actie

De Kiesraad zou snel actie moeten ondernemen om te kijken of het gaat om fraude of onoplettendheid, zeggen twee hoogleraren in het AD. "Beide zaken zijn ongewenst", zegt hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten. Door de onregelmatigheden kan een restzetel net bij een andere partij terecht komen.

In de meeste gevallen is niet na te gaan of sprake is van slordigheden of van fraude. Een woordvoerder van de Kiesraad, Melle Bakker, laat weten uit te gaan van administratieve fouten, omdat het tellen van de stemmen nog steeds met de hand gedaan wordt.

Bakker is blij dat het kabinet heeft besloten dat over enkele jaren de stemcomputer weer wordt ingezet. ''Dat zal het aantal fouten drastisch reduceren.'' Vanaf 2017 wordt de stemcomputer op proef ingezet; landelijke invoering volgt enkele jaren later.

De verkiezingsuitslag per gemeente l Dossier gemeenteraadsverkiezingen