Tweede Kamerlid Lilian Helder blijft bij de PVV-fractie. 

Partijleider Geert Wilders heeft woensdagavond via Twitter laten weten dat het overleg met haar positief is verlopen. "Fractie eendrachtig verder'', schrijft hij.

Na de fractievergadering van dinsdag meldde Wilders dat hij nog met Helder in gesprek was, maar dat hij positieve verwachtingen koesterde. Helder liet iets soortgelijks weten.

Wilders en Helder waren nog niet bereikbaar voor verder commentaar.

Fractievergadering

In de PVV ontstond grote onrust doordat Wilders vorige week na de gemeenteraadsverkiezingen zijn aanhangers 'minder Marokkanen' liet scanderen. Voor de Kamerleden Roland van Vliet en Yoram van Klaveren was dit aanleiding te vertrekken. Ook een gemeenteraadslid en diverse Provinciale Statenleden stapten op.

Dinsdag bleek in een fractievergadering dat elf van de twaalf overgebleven PVV-Kamerleden achter Wilders blijven staan. De positie van Helder was toen nog niet duidelijk.

Utrecht

De huidige PVV-leden in de Utrechtse Provinciale Staten blijven landelijk leider Geert Wilders steunen. 

In een verklaring laten de overige fractieleden in de Utrechtse Staten weten ''nooit een groep mensen verantwoordelijk te hebben gehouden voor het gedrag van een deel van de groep en zal dat ook nooit doen, hoe groot of klein dat deel van de groep ook is of welke achtergrond die groep ook heeft. Wij waren ervan overtuigd en in die mening zijn wij gesterkt, dat dit ook nooit de intentie is geweest van de betrokken uitspraak. Wij wensen dan ook de feiten te scheiden van de hetze."

Zeeland

Ook de vier Statenleden van de PVV in Zeeland blijven achter Geert Wilders staan, zegt Peter van Dijk, voorzitter van de Zeeuwse PVV-Statenfractie.

Van Dijk liet weten dat de Statenfractie unaniem heeft besloten bij de PVV te blijven. ''Ook onze adviseurs en andere medewerkers zijn het daar mee eens'', aldus de fractievoorzitter.

Volgens Van Dijk is alle ophef niet terecht, omdat Wilders volgens hem in vergelijking met het verkiezingsprogramma van de PVV niets nieuws heeft gezegd. ''Daarin staat dat de PVV de instroom van Marokkanen wil ontmoedigen, de vrijwillige remigratie wil stimuleren en criminele Marokkanen wil terugsturen'', aldus Van Dijk.

Overzicht: Uittocht bij de PVV

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier