Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt het onaanvaardbaar dat een Egyptische rechtbank maandag in één keer 529 leden van de Egyptische Moslimbroederschap ter dood heeft veroordeeld. 

Volgens hem is dat gebeurd zonder dat is bewezen dat ze betrokken waren bij de feiten waarvoor ze zijn veroordeeld.

De bewindsman sprak woensdag in een overleg met de Tweede Kamer van een ''flagrante schending van de meest fundamentele beginselen van de rechtsstaat''.

Timmermans heeft dat deze week in de marge van de nucleaire top in Den Haag ook duidelijk gezegd tegen de Egyptische delegatie. De minister zal er ook voor zorgen dat de Egyptische ambassadeur krijgt te horen hoe Nederland over de kwestie denkt.

Kort proces

De 529 Moslimbroeders werden deze week veroordeeld door de rechtbank in de centraal gelegen stad Minya. De rechtbank had slechts twee korte zittingen nodig om de schuld van de betrokkenen vast te stellen. De VN hebben het doodvonnis fel bekritiseerd. De veroordeelden kunnen nog wel in beroep gaan tegen de straf.

Internationaal is de gang van zaken in Egypte veroordeeld. Volgens het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties is de uitspraak in strijd met internationale wetten. De rechten van de verdachten zijn aan alle kanten geschonden en van een eerlijk proces was volgens de VN geen sprake.

Nieuwe aanklachten

Justitie in Egypte voert de campagne tegen de Moslimbroederschap verder op en klaagt nog eens 919 vermeende leden van de organisatie aan, zo maken staatsmedia bekend. Net als enkele duizenden anderen worden ze verdacht van terrorisme en moord.

Mursi

Het Egyptische leger zette vorige zomer de islamistische president Mohamed Mursi af. Sindsdien laten de machthebbers in het land geen mogelijkheid onbenut om de Moslimbroederschap, waar Mursi van afkomstig is, hard aan te pakken. Duizenden leden en vermeende leden werden de afgelopen maanden opgepakt.

Dossier Egypte