Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes maant zwartspaarders om hun geheime tegoeden op buitenlandse bankrekeningen snel op te geven aan de Belastingdienst. Nu krijgen ze in dat geval nog geen boete, maar binnenkort wel.

"Wees er snel bij, want het is nu of nooit'', zei Wiebes in een Kamerdebat. Het bankgeheim in Europa staat op het punt te verdwijnen. De zogeheten 'inkeerdersregeling' geeft zwartspaarders de kans zonder boetes alsnog hun tegoeden op te biechten.

"Een inkeerregeling werkt alleen als van te voren vaststaat als die niet verlengd wordt", zei de bewindsman. "Het is mijn ferme voornemen om hem dit keer niet te verlengen." 

Voor de PvdA en SP is het na 1 juli gedaan met de inkeerregeling. "Dit is wel de laatste keer wat de PvdA betreft", zei Henk Nijboer (PvdA). Zwartspaarders hebben nu de kans om zich vrijwillig te melden. "Daarna is het over en uit en straffen", aldus de sociaaldemocraat. 

Wiebes zei dat op het moment dagelijks ongeveer veertig zwartspaarders hun vermogen opgeven. Sinds begin 2013 zijn het er al zevenduizend. Ze biechten gemiddeld 500.000 euro op, wat de fiscus gemiddeld 75.000 euro per persoon oplevert.