De PVV in Almere en Provinciale Staten in Flevoland hebben dinsdag de gelederen gesloten. Alle negen raadsleden in Almere gaan door en ook vijf van de zes PVV-zetels in in de Staten blijven behouden.

Zo maakten zij dinsdagavond laat bekend.

Eerder leek het erop dat acht van de negen raadsleden in Almere Wilders de rug zouden toekeren en vier van de zes leden van Provinciale Staten.

Maar alleen het Statenlid Gerben Laagland breekt met de PVV, zei fractievoorzitter Chris Jansen van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Flevoland. Joram van Klaveren, die vorige week opstapte als Kamerlid en ook deel uitmaakt van de Statenfractie, stelt zijn zetel in Flevoland ter beschikking aan de PVV.

De eerste opvolger zal zijn plek innemen, aldus Jansen.

Ontploffen

De PVV in Almere, met negen zetels de grootste partij in de stad, leek afgelopen weekeinde te ontploffen toen acht raadsleden zich distantieerden van Wilders oproep voor ''minder Marokkanen''. Alleen het raadslid Chris Jansen, ook fractievoorzitter in de Staten van Flevoland, bleef achter de PVV-leider staan en werd vervolgens door de anderen uit de fractie gezet.

De Almeerse fractievoorzitter Toon van Dijk en Jansen zeggen nu dat ''die situatie een misverstand is dat onder grote druk is ontstaan''.

Voor de Almeerse fractieleden was de uitleg die Wilders zaterdagavond gaf over zijn optreden na de raadsverkiezingen ''heel goed''. Maandag heeft de voltallige Almeerse fractie met elkaar gesproken en is het misverstand met en over Jansen uitgepraat, zo zei Van Dijk. ''Daarna zijn we vlot tot de conclusie gekomen dat we met zijn allen door willen. We staan weer als één man achter Geert.''

Van Dijk wees er ook op dat na de gewraakte uitlatingen van Wilders ''de politiek als een stormram ons privéleven is in geramd''. ''Wij zijn geen beroepspolitici, wij doen ons raadswerk erbij.''