Er zijn dinsdag geen nieuwe leden uit de PVV-fractie gestapt. Partijleider Geert Wilders heeft dat gezegd na afloop van fractieberaad. 

Lilian Helder was niet bij de vergadering aanwezig. Wilders is nog met haar in gesprek, maar heeft ''goede hoop dat we eruit komen''. Dat liet Helder zelf ook weten in een tweet.

Wilders heeft er ook vertrouwen in dat de PVV de crisis van de afgelopen dagen te boven komt. ''De storm is nog niet gaan liggen, maar er zijn signalen dat we hier sterker uitkomen.''

In de PVV ontstonden grote problemen nadat Wilders vorige week na de gemeenteraadsverkiezingen zijn aanhang ''minder Marokkanen'' had laten scanderen. De Kamerleden Roland van Vliet en Yoram van Klaveren stapten op, evenals een gemeenteraadslid en diverse Provinciale Statenleden.

Steunbetuigingen

Dinsdag vergaderde de Tweede Kamerfractie voor het eerst sinds de gebeurtenissen. De sfeer in het urenlange beraad was volgens Wilders goed.

''Ik zeg niet dat er niks gebeurd is, maar er zijn signalen dat we eruit komen.'' Wilders zei ook ''duizenden steunbetuigingen'' te krijgen van aanhangers. Er zijn overigens ook honderden aanklachten tegen hem ingediend.

Op de aard van de problemen met Helder wilde Wilders niet ingaan. Hij zei alleen vertrouwen te hebben in de uitkomst. Garanties dat andere Kamerleden niet zullen vertrekken, kon hij ook niet geven. ''Garanties geef je op stofzuigers.''

Bekijk een deel van de toespraak van Wilders:

Eerste Kamer

Ook de fractie in de Eerste Kamer (tien zetels) blijft zoals die is. Ze gaat weliswaar niet over die in de Tweede Kamer, maar staat wel unaniem achter Wilders en het hele partijprogramma. PVV-fractievoorzitter in de Senaat Marcel de Graaff heeft dat gezegd.

Marcel de Graaff zelf stapt wel op uit de Senaatsfractie, maar dat is om PVV-lijsttrekker bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei te worden.

'Sterke jongens'

PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus zei dinsdag na het fractieoverleg van zijn partij dat er "wat kikkertjes uit de wagen gesprongen. Zo blijven de sterke jongens over".

Er is sprake geweest van een "koude sanering", maar dat is dus op zich zo kwaad nog niet. Hij weet niet of er nog meer PVV'ers zullen afhaken nadat vorige week groot rumoer ontstond.

''Ik steek voor niemand meer de hand in het vuur, van iemand als Joram van Klaveren had ik het nooit verwacht'', aldus Graus.

Debat

Een ruime Tweede Kamermeerderheid wilde een debat naar aanleiding van het optreden van Wilders vorige week, die zijn aanhang 'minder Marokkanen' liet scanderen. De PVV zou echter niet meedoen aan dit ''volksgericht'', liet Wilders dinsdag meteen weten.

Later op dinsdag werd bekend dat het debat, aangevraagd door GroenLinks-leider Bram van Ojik, niet door gaat. GroenLinks heeft de aanvraag ervoor ingetrokken. De Kamervoorzitter had het debat al ingepland voor donderdagmiddag.

Van Ojik wilde met het debat een 'krachtig signaal' afgeven over de gewraakte uitspraken van de PVV-leider. "Maar als een aantal partijen er niet bij is omdat ze een debat zonder Wilders zinloos vinden, dan is dat signaal niet krachtig genoeg", aldus de zegsman van Van Ojik.

'Laf'

Onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen CDA en SP zagen weinig heil in een debat als Wilders niet meedoet. Sybrand Buma (CDA) en Diederik Samsom (PvdA) betitelden het besluit van Wilders af te haken als 'laf'. "Hij heeft die uitspraken gedaan, dan vind ik dat hij zich daar ook voor in het parlement moet verantwoorden." 

Wilders kan het debat niet blijven ontlopen, zei Samsom. "Hij zal een keer in die zaal moeten staan, en dan staan wij aan de interruptiemicrofoon. We zullen met hem het debat aangaan over wat hij vorige week in de samenleving heeft aangericht." 

Van Ojik: "Ik heb het debat aangevraagd omdat ik het belangrijk vind om een gezamenlijk signaal af te geven over wat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn: alle Nederlanders zijn gelijk. Voor een aantal partijen blijkt de aanwezigheid van de heer Wilders bij dat debat van doorslaggevend belang. Voor mij is dat niet essentieel, maar het is wel de realiteit. Daarom trek ik het debat in.''

Overzicht: Uittocht bij de PVV

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier