De Amerikaanse president Barack Obama brengt woensdag zijn allereerste bezoek aan de instellingen van de Europese Unie in Brussel. 

Hij voert topoverleg met Europees president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

Het is 2,5 jaar geleden sinds de laatste Amerikaans-Europese top in Washington eind 2011. Volgens waarnemers lijkt de transatlantische samenwerking een beetje in het slop te zijn geraakt.

De unie en Amerika zouden het steeds moeilijker vinden eensgezind en op tijd passende antwoorden te vinden op regionale en wereldwijde uitdagingen. ''Fuck the EU'', zei een Amerikaanse topdiplomate onlangs nog over de Europese bemiddelingspogingen in Oekraïne.

Problemen

Daarnaast zijn er de recente onthullingen over Amerikaanse afluisterpraktijken in Europa, die de relatie verder onder druk zetten. Maar volgens diplomaten in Brussel zal op de top niet lang bij deze spanningen worden stilgestaan ''gezien de talrijke grote problemen''.

Op de agenda staan uiteenlopende onderwerpen: de crisis in Oekraïne en de Europese afhankelijkheid van Russisch gas, het kernwapenprogramma van Iran, het slepende vredesproces in het Midden-Oosten en het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Voor het overleg is slechts één uur en een kwartier uitgetrokken.

De president gaat de relatie tussen de VS en Europa uitvoerig bespreken tijdens een speech woensdagmiddag in het paleis voor schone kunsten Bozar. Naar verwachting zal hij een link leggen tussen de historische banden en de transatlantische verhouding nu en in de toekomst.

Programma

De Amerikaanse president, die ook voor het eerst in België is, heeft een vol programma. Woensdagochtend bezoekt hij de Amerikaanse militaire begraafplaats Flanders Field in het West-Vlaamse Waregem.

Het is de enige Belgische begraafplaats voor VS-soldaten die stierven in de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden uitbrak. Obama zal zijn eer betonen aan de 368 Amerikaanse militairen die er hun laatste rustplaats vonden.

Verder is in Brussel nog een gesprek gepland met de topman van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen. Hier zal het ongetwijfeld over de Russische agressie tegen Oekraïne gaan.

Obama vertrekt woensdagavond alweer uit de Belgische hoofdstad om naar Italië af te reizen. Vlaamse media speculeren dat de echtgenote van Obama, Michelle, zich dan inmiddels bij haar man heeft aangesloten om in Rome gezamenlijk de nacht door te brengen.