De fractie van de PVV in Almere blijft bijeen. Dat heeft de fractie maandagavond laten weten na overleg.

''De linkse media en politiek correcte kliek hebben ons niet uit elkaar weten te spelen'', aldus de Almeerse fractievoorzitter Toon van Dijk.

Afgelopen vrijdag namen acht PVV-raadsleden afstand van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Het leek er even op dat acht van de negen raadsleden de PVV in Almere de rug wilden toekeren, maar dat bleek een misverstand.

De tweede man in de fractie, Chris Jansen, werd zaterdag uit de partij gezet omdat hij volgens Van Dijk "een eigen koers zou varen". Maandagavond heeft de PVV in Almere de gelederen weer gesloten, blijkt uit een verklaring van de fractie.

Fractievoorzitter Van Dijk wil pas na de raadsvergadering van dinsdagavond een toelichting geven, zo liet hij maandagavond laat weten.

De PVV is met negen zetels de grootste partij in de Almeerse gemeenteraad. Ruim één op de vijf inwoners stemde vorige week woensdag bij de raadsverkiezingen voor de partij van Wilders.

Uittocht

Na het optreden van Wilders tijdens de uitslag van de verkiezingen afgelopen woensdag, stapten de Tweede Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren uit de PVV-fractie.

Ook Europarlementariër Laurence Stassen en onder anderen enkele Provinciale Statenleden vertrokken. Wilders zei zaterdag dat hij geen spijt heeft van zijn uitlatingen en dat hij geen excuses gaat aanbieden.

Overzicht: Uittocht bij de PVV

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier