De provincie Noord-Brabant gaat in hoger beroep tegen het besluit van het Openbaar Ministerie om geen strafrechtelijk onderzoek te doen naar het lekken van geheime informatie. 

De fractievoorzitters in Provinciale Staten hebben dat maandagavond unaniem besloten.

Het vermoeden bestaat dat er in september vanuit het provinciehuis informatie is gelekt over een naderende bouwstop voor veehouders. Kort voor het besluit dienden tientallen veehouders nog bouwaanvragen in om de bouwstop en strengere regels te omzeilen.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk deed aangifte vanwege lekken, maar zelfs na aandringen wilde de hoofdofficier van justitie niet beginnen aan een onderzoek. De inzet van capaciteit weegt volgens hem niet op tegen de zeer lage verwachting dat het onderzoek tot resultaten of naar verdachten leidt.

Eerder werd bekend dat mogelijk negentig politici en ambtenaren op het provinciehuis op de hoogte waren van het vertrouwelijke voorstel.

''We kunnen hier niet stoppen. We moeten doorgaan tot het gaatje’’, beargumenteerde SP-fractievoorzitter Nico Heijmans maandagavond. De provincie gaat op zoek naar een goede strafrechtadvocaat.