De Rotterdamse PvdA-leider Hamit Karakus is maandagavond toch opgestapt. 

Met het aftreden van Karakus verdwijnt opnieuw een PvdA-leider van een grote stad van het toneel.

Pieter Hilhorst van de PvdA in Amsterdam kondigde een dag na het verlies voor de partij in de hoofdstad zijn aftreden aan. Karakus stopt per direct ook als wethouder van het zittende college.

''In het begin ben je overdonderd door het grote verlies. Dat hadden wij nooit gedacht. Ik wilde nog even aanzien hoe dat verlies binnen de partij zou worden opgepakt. Maar ik merk dat er inmiddels weer energie is om de partij te brengen waar die hoort.''

Hij zegt daarom de fractie met een gerust hart te kunnen verlaten, ook al is er binnen de fractie nog wel vertrouwen in hem. Wie Karakus gaat opvolgen, was maandagavond nog niet bekend.

'Echte bestuurder'

Karakus zegt een echte bestuurder te zijn, een doener die niet veel op had met het politieke handwerk. Hij wil nog wel achter de schermen de partij en fractie blijven ondersteunen. Wat hij nu gaat doen, is nog niet bekend. Karakus werd vooral bekend als bouwwethouder en wethouder voor Rotterdam-Zuid.

Hij raakte ook in opspraak, vanwege te nauwe banden met de Turkse gemeenschap in Rotterdam. Onafhankelijk onderzoek pleitte hem overigens vrij.

Karakus, zoon van een Turkse gastarbeider, raakte ten tijde van de opkomst van Pim Fortuyn geïnteresseerd in de politiek. Na een carrière als politieman en daarna als makelaar werd hij eerst vicevoorzitter van het PvdA-bestuur Rotterdam en daarna twee periodes wethouder van de stad met in zijn portefeuille onder meer wonen en ruimtelijke ordening.

Rob de Werd, PvdA-voorzitter in Rotterdam, respecteert het besluit van Karakus: ''Hamit heeft de afgelopen jaren vanuit verschillende rollen veel bijgedragen aan de Rotterdamse sociaaldemocratie. De PvdA Rotterdam neemt afscheid van een bevlogen bestuurder, maar behoudt een betrokken partijgenoot.''

Betreuren

PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman betreuren het vertrek van Karakus. In een reactie noemen Samsom en Spekman het vertrek maandag een groot verlies voor de PvdA en voor Rotterdam. ''Maar ik begrijp zijn besluit om ruimte te geven aan anderen om de PvdA weer de plek in Rotterdam te geven die de partij verdient'’, aldus Samsom.

Hij zegt dat Karakus als daadkrachtig wethouder veel voor de stad heeft betekend. ''Als zoon van een immigrant die met hard werken wethouder werd, belichaamde hij de emancipatiegedachte van de PvdA.''

Spekman heeft ''Hamit leren kennen toen hij als wethouder van buiten kwam. Hij was als bestuurder een warm mens, die oog had voor zijn medemens. Hij was ook een echte Rotterdammer, van niet lullen maar poetsen. Ik heb alle respect voor zijn afweging. Hij laat een fractie achter die er goed voor staat en strijdbaar is voor de komende vier jaar'', aldus Spekman maandag in een reactie.

De verkiezingsuitslag per gemeente l Dossier gemeenteraadsverkiezingen