Marokko waardeert de manier waarop de Nederlandse regering afstand heeft genomen van uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. 

Dat heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Salah Eddine Mezouar, maandag gezegd tegen zijn Nederlandse collega Frans Timmermans.

Volgens beide ministers hebben de omstreden uitlatingen de diplomatieke en economische banden niet negatief beïnvloed.

''De betrekkingen tussen Nederland en Marokko zijn uitstekend'', stelde Timmermans na het gesprek, dat plaatsvond in de marge van de nucleaire top in Den Haag.

Timmermans herhaalde in het overleg dat Marokkaanse Nederlanders bij Nederland horen en dat ze net zo Nederlands zijn als ieder ander hier. Het kabinet nam vrijdag unaniem afstand van de woorden van Wilders en diens optreden op de verkiezingsavond afgelopen woensdag. De PVV-leider vroeg zijn publiek daar of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen.

''Minder, minder, minder'', scandeerde de zaal. ''Dan gaan we dat regelen'', zei Wilders daarop. Vicepremier Lodewijk Asscher zei vrijdag na de ministerraad dat hij met walging had gekeken naar de beelden. Hij sprak van ''een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis''.

Na het optreden van Wilders stapten de Tweede Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren uit de PVV-fractie. Ook Europarlementariër Laurence Stassen en onder anderen enkele Provinciale Statenleden vertrokken. Wilders zei zaterdag dat hij geen spijt heeft van zijn uitlatingen en dat hij geen excuses gaat aanbieden.

Overzicht: Uittocht bij de PVV

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier