Statenlid Daniël ter Haar van de PVV in Gelderland verlaat zijn partij. 

''De partijkoers van de Partij voor de Vrijheid bevindt zich naar mijn mening op een glijdende schaal. Ik kan niet meegaan in deze ingeslagen weg'', stelt hij maandagmiddag in een verklaring.

Ter Haar zat sinds 2011 in Provinciale Staten van Gelderland. Hij stelt zijn zetel ter beschikking en gaat dus niet als eenmansfractie verder.

Fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland zegt het besluit van Ter Haar te betreuren.

''Hij was een zeer gewaardeerde collega. Maar ik respecteer zijn keuze'', zei ze in een eerste reactie.

"Iedereen kent sinds de oprichting van de PVV onze standpunten en de bijbehorende context. Er zijn mensen die deze koppeling gewoon niet willen zien en hun kans grijpen om een hetze tegen de PVV te voeren", aldus Faber.

De Gelderse PVV onderschrijft in een verklaring nog steeds het partijprogramma van de PVV.

"De kale uitspraak 'minder Marokkanen' dient geplaatst te worden in een bepaalde context. Deze context heeft de volgende uitgangspunten: minder immigratie, meer vrijwillige remigratie, het afnemen van de Nederlandse nationaliteit bij criminelen die de dubbele nationaliteit bezitten. Deze uitgangspunten onderstreept de Gelderse PVV."

Eerder werd bekend dat Statenlid Henk Scherer ontslag neemt als lid van Provinciale Staten namens de PVV in Utrecht. De politicus zit maandagmiddag nog wel de statencommissie voor Mobiliteit, Milieu en Economie voor. Scherer: ''Zo snel vind je namelijk geen nieuwe voorzitter, maar daarna is het werk voor de PVV voorbij.''

Vergadering

De PVV-fractie in de Tweede Kamer wil niet zeggen of zij dinsdagochtend haar gebruikelijke fractievergadering houdt. ''Over interne aangelegenheden doen wij nooit mededelingen'', aldus een woordvoerder maandag.

Normaal komen dinsdagochtend alle Kamerfracties bijeen, voorafgaande aan de officiële start van de vergaderweek van de Kamer om 14.00 uur.

Wilders liet zaterdag weten dat hij nergens spijt van heeft en doorgaat. Of er nog meer partijkopstukken zullen vertrekken, kon hij niet zeggen.