De nucleaire top (NSS) is maandag rond 15.15 uur officieel van start gegaan met een openingswoord van premier Mark Rutte. 

"We moeten onze ambities hoger leggen", aldus Rutte over de al bereikte resultaten na de twee nucleaire toppen die er al zijn geweest.

"Er is meer dan 2000 ton nucleair materiaal in de wereld. We weten hoe weinig materiaal er nodig is om een nucleaire bom te maken. En we weten sinds de aanslagen van 11 september dat nucleaire terroristen niet zullen aarzelen om wat dan ook te gebruiken."

Volgens Rutte is de noodzaak om afspraken te maken over nucleair terrorisme dus "urgenter, niet minder" dan voorheen.

Mandela

Rutte noemde de taak "niet makkelijk"."Maar het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is", citeerde Rutte de voormalige Zuid-Afrikaanse leider Nelson Mandela. Alle discussies tijdens de top zullen gaan over de vraag hoe nucleair terrorisme te voorkomen en hoe te voorkomen dat het nucleaire materiaal in de handen komt van de verkeerde mensen, zo legde Rutte uit.

Na Rutte sprak president Park Geun-hye van Zuid-Korea, het land dat in 2012 de laatste top in Seoul organiseerde gevolgd door Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Barack Obama kwam in het gedeelte dat voor de pers openbaar was niet aan het woord.

Ban Ki-moon noemde het een 'topprioriteit' om nucleaire wapens te bestrijden. "Maar we kunnen geen garanties krijgen tegen de ergste dreiging van allemaal." Hij riep alle aanwezige landen op om nu te reageren en niet op andere landen te wachten.

De eerste vergadersessie onder leiding van Rutte duurde tot 18.00 uur. Rond die tijd begon achter gesloten deuren ook de ontmoeting van de G7 over Oekraïne. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken sprak maandagmiddag met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry al over Oekraïne

Korea

 Ban Ki-moon sprak verder Iran en Noord-Korea aan op hun nucleaire activiteiten.Beide landen zijn niet uitgenodigd voor de top en hebben een omstreden kernprogramma.

In het algemeen vroeg hij landen om kernwapens niet als aanwinst te zien, maar als een verantwoordelijkheid. Hij noemde in het bijzonder Iran, dat hij opriep om het bij een kernprogramma te houden ''met uitsluitend vreedzame doeleinden''.

Ban, zelf Zuid-Koreaan, vroeg Noord-Korea het conflict dat het heeft met de internationale gemeenschap over zijn kernprogramma ''met vreedzame middelen'' op te lossen.

Ontvangst

Voor de openingsceremonie heette Rutte alle 53 wereldleiders en de afgevaardigden die naar de top zijn gekomen persoonlijk welkom door het schudden van de hand en een kort persoonlijk praatje. De ontvangst duurde daarom maar liefst anderhalf uur: van 13.30 uur tot 15.00 uur.

Belangrijke gasten als president Barack Obama, Chinese president Xi Jinping, de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Japanse premier Shinzo Abe, de Italiaanse premier Matteo Renzi en de Canadese premier Stephen Harper zijn aanwezig.

Verder zijn ook andere leiders van belangrijke internationale organen bij de top: naast Ban Ki-moon Yukiya Amano van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), José Manuel Barroso en Herman van Rompuy namens de Europese Unie en Ronald K.Noble namens de internationale politieorganisatie Interpol.

Rusland

Rusland stuurt alleen de minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, naar de top. De Oekrainse premier moest afzeggen en wordt vervangen door de minister van Defensie. Ook de Spaanse premier Mariano Rajoy komt niet  wegens het overlijden van Adolfo Suárez, de eerste premier van Spanje.

Vanavond om 19.00 uur zullen alle belangrijke gasten worden ontvangen door Koning Willem-Alexander voor een diner op Huis ten Bosch in Den Haag.  

Het doel van de top is de wereldwijze samenwerking op nucleair gebied bevorderen en het voorkomen van nucleair terrorisme. De delegaties worden inmiddels opgeroepen zich naar de zaal waar de top plaatsvindt te begeven.

Voordat de top begon, zijn de eerste resultaten al bereikt.  Vijfttien landen hebben aangegeven dat ze afscheid hebben genomen van hun hoogverrijkt uranium. Dit zijn de regeringen van Japan, België, Italië, Chili, Tsjechië, Denemarken, Georgië, Hongarije, Mexico, Zuid-Korea, Roemenië, Zweden, Turkije, Oekraïne en Vietnam.

AchtergrondenDe inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS

Nucleaire top Den Haag

De Amerikaanse president Barack Obama komt aan bij het World Forum. © ANP
President Obama wordt begroet door premier Rutte bij het World Forum. © Barack Obama
Premier Mark Rutte (L) komt aan bij het World Forum op de eerste dag van de Nuclear Security Summit. © ANP
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken arriveert bij het World Forum in Den Haag. © ANP
Premier Rutte begroet voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie in het World Forum. © ANP
Premier Rutte begroet minister Maite NKoana-Mashabane van Zuid-Afrika. © ANP
Yukiya Amano, voorzitter van de IAEA, komt aan bij het World Forum op de eerste dag van de Nuclear Security Summit . © ANP
President Park Guen-hye van Zuid-Korea en koning Willem-Alexander toosten op Paleis Noordeinde. © ANP
De Britse premier David Cameron arriveert op Schiphol. © ANP
Rutte (R) begroet premier Helle Thorning-Schmidt van Denemarken. © ANP
President François Hollande van Frankrijk arriveert op Schiphol. © ANP
President Obama had voorafgaand aan de nucleaire top nog een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping op de Amerikaanse ambassade in Den Haag. © ANP
De Deense premier Helle Thorning-Schmidt arriveert op Schiphol. © ANP
Premier Matteo Renzi van Italië arriveert op Schiphol. © ANP
Koning Abdullah II Bin Al-Hussein van Jordanie komt aan op Den Haag Rotterdam Airport. © ANP
De president van Roemenië Traian Basescu arriveert op Schiphol.
Een handjevol mensen demonstreert tijdens de nucleaire top tegen kernenergie in de omgeving van het World Forum. © ANP
De president van Litouwen Dalia Grybauskaite arriveert op Schiphol. © ANP
Vice-premier Pavel Belobrádek van Tsjechie arriveert op Schiphol. © ANP
De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Mourad Medelci arriveert op Schiphol. © ANP
De Engelse minister van Buitenlandse Zaken William Hague (M) arriveert op Schiphol. © ANP
De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski arriveert op Schiphol. © ANP
Koning Willem-Alexander ontvangt de Canadese premier Stephen Harper op Paleis Noordeinde voorafgaand aan de Nuclear Security Summit. © ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima poseren samen met de wereldleiders op Paleis Huis ten Bosch op de eerste dag van de NSS. © ANP
Aan het begin van de avond wordt de Amerikaanse president Barack Obama welkom geheten op Paleis Huis ten Bosch. © ANP
Koning Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens een diner met de wereldleiders. © ANP
De regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders die voor de Nuclear Security Summit (NSS) in Nederland zijn, werden maandagavond ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Op Paleis Huis ten Bosch werd de eerste dag van de top afgesloten met een diner. © ANP
Obama zwaait naar het publiek voordat hij in de Marine One stapt. © ANP
Eerder op de dag bracht Obama een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het gezelschap bekeek de pronkstukken in de eregalerij van het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht. © ANP
De ochtendspits is maandag, op de eerste dag van de nucleaire top in Den Haag, minder druk dan anders. © ANP
Hekken staan opgesteld in het Scheveningse bos aan de achterkant van het World Forum, de locatie waar de tweedaagse nucleaire top gehouden wordt. © ANP
Het was maandagavond opvallend rustig in Den Haag. © ANP
De oprit naar de A44 bij Leiden is afgesloten in verband met de nucleaire top. © ANP
Ook de N14 in Leidschendam is afgesloten. © ANP
In verband met de top zijn diverse (snel)wegen geheel of deels afgesloten. © ANP