Voormalig CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager denkt ongeveer tien dagen nodig te hebben om in Rotterdam zijn verkenning af te ronden voor de samenstelling van een nieuw stadsbestuur.

Dat zei hij maandag tijdens een bezoek aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. De Jager is na de verkiezingsuitslag in Rotterdam gevraagd om verkennende gesprekken met verschillende fracties te voeren.

De tien Rotterdamse lijsttrekkers willen dat de voormalige minister van Financiën kijkt welke coalities er in de stad mogelijk zijn.

De Jager wil maandag en dinsdag alle fractievoorzitters spreken om daarna snel in gesprek te gaan met de fracties die eventueel zouden kunnen gaan samenwerken.

De Jager vindt het een eer om in zijn eigen woonplaats een bijdrage te kunnen leveren aan de vorming van een nieuw stadsbestuur. ''Ik heb alle partijprogramma's gelezen en andere stukken en wensen van maatschappelijke organisaties in de stad gezien'', aldus De Jager.

Over het verkenningsproces wilde hij verder nog niet veel zeggen. In ieder geval voelt hijzelf niets voor een wethouderspost in de Maasstad.