Premier Mark Rutte (VVD) heeft zondagochtend de Chinese president Xi Jinping ontvangen op het Catshuis in Den Haag.

Rutte sprak met de Chinese president over economie, handel en investeringen. Ook kwamen internationale relaties ter sprake, zoals de komende nucleaire top in Den Haag en de samenwerking in Mali.

Xi zei Nederland te zien als ''de poort van Europa''. Na afloop van de bijeenkomst werd een aantal overeenkomsten ondertekend over samenwerking het gebied van zuivel en energie en over de oprichting van een gezamenlijk cultureel centrum.

Later op de ochtend is Xi te gast op het Sino-Dutch Economic Forum in Noordwijk. Ook koning Willem-Alexander is daar aanwezig. Het forum, dat door de koning wordt geopend, brengt ruim tweehonderd Chinese bedrijven en tweehonderd vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven bij elkaar.

Na het bezoek aan het Economic Forum vertrekt het koninklijk echtpaar met de president en zijn vrouw Peng Liyuan naar de Keukenhof.

Staatsbanket

De Chinese president arriveerde zaterdag op Schiphol en werd ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De president en zijn echtgenote werden zaterdagavond in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam getrakteerd op een staatsbanket.

Bekijk beelden: