PVV van Geert Wilders heeft deze week veel steun van de kiezer verloren.

Dat blijkt uit een peiling door Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond. 

Als nu er Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, zou de PVV uitkomen op 22 zetels, zo blijkt uit de peiling. Dat betekent een verlies van vijf zetels ten opzichte van de tussenstand van een week geleden.

Peil.nl schrijft het zetelverlies deels toe aan de omstreden uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen afgelopen week op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen en deels aan electorale bewegingen die verkiezingen zelf tot stand brengen.

Het verlies voor de PVV heeft tot gevolg dat de partij bij verkiezingen nu niet meer de grootste in de Tweede Kamer zou worden. D66 boekt in de peiling drie zetels winst en komt uit op 23 stuks. Daarmee zouden D66 en de SP, die ook op 23 zetels staat, de grootste partijen worden.

Onacceptabel

Peil.nl onderzocht ook wat de reacties waren onder de Nederlandse bevolking op het pleidooi van Wilders voor minder Marokkanen in Nederland. Zo'n 72 procent van de ondervraagden geeft hierbij aan de uitspraken onacceptabel te vinden. Onder PVV-kiezers bedraagt dit 20 procent.

Het percentage dat vindt dat de PVV-leider vervolgd moet worden voor zijn uitlatingen is net zo groot als het percentage dat vindt dat dit niet moet gebeuren, namelijk 46 procent.

Overigens vindt een meerderheid dat Wilders niet in de Tweede Kamer door andere partijen geïsoleerd moet worden. 37 procent vindt dat andere Kamerleden niet meer het debat met hem moeten aangaan.

Een krappe meerderheid van 47 procent tot slot geeft aan dat premier Rutte niet goed heeft gereageerd op de commotie die is ontstaan rond de uitspraken van Wilders. 43 procent vindt dat de premier wel goed heeft opgetreden.

Winst en verlies

Naast D66 boeken ook het CDA en 50Plus winst in de peiling van Peil.nl deze week. Het CDA zou uitkomen op 21 zetels, een winst van twee stuks ten opzichte van de tussenstand van vorige week. 50Plus krijgt er ook een zetel bij en komt uit op vijf stuks.

Een klein verlies is er voor de PvdA. De partij van Diederik Samsom verliest een zetel en komt uit op dertien stuks. Coalitiepartner VVD blijft stabiel op 21 zetels.

Overzicht: Uittocht bij de PVV | Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier