De partij van Jos van Rey, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), ziet zich naar eigen zeggen geconfronteerd met een "cordon sanitaire" door de andere raadsfracties in Roermond. 

Dat zegt LVR-raadslid Dirk Franssen zaterdag tijdens overleg met andere politieke partijen over de politieke toekomst van Roermond.

De LVR schoof Gerd Leers en Jolande Sap naar voren als verkenners. Maar de andere zeven partijen zagen daar niets in. De meeste partijen zeiden voor de verkiezingen al niet samen te willen werken met de LVR vanwege de prominente positie van de van corruptie verdachte Jos van Rey in die partij.

Zaterdag liet fractievoorzitter Angely Waajen van het CDA weten dat de LVR geen meerderheid kan vormen, de huidige coalitie wel.

De andere partijen sloten zich aan bij de uitspraak van Waajen. Zij hield de aanwezigen voor dat de huidige coalitie de verkiezingen heeft gewonnen. De betrokken partijen willen eventueel samen met de VVD de coalitie voortzetten zonder de LVR.

De andere partijen gaven geen antwoord op vragen van de LVR waarom samenwerking niet mogelijk is.

Afsplitsing

De LVR ontstaan na het opstappen van veel VVD-ers uit hun partij. De LVR is opgetuigd om Jos van Rey in het zadel te helpen. Van de VVD mocht Van Rey niet meer op de kieslijst. Bij de verkiezingen behaalde de LVR 10 van de 31 zetels en werd de grootste partij.

Om die reden opende de LVR de eerste verkenning voor een nieuwe coalitie. De bijeenkomst duurde niet lang. De coalitiepartijen sloten de LVR uit en daarmee was de kous af.