PVV-leider Geert Wilders betuigt geen spijt en blijft bij zijn uitspraken over Marokkanen, waarover sinds woensdagavond grote ophef is ontstaan.

Dat zegt de PVV-leider zaterdagavond tegen de verzamelde pers in de Tweede Kamer. "Ik heb niets verkeerds gezegd en ga aan niemand mijn excuses aanbieden."

Over zijn uitspraken over Marokkanen zegt Wilders: "Waarom heb ik dat gedaan? Omdat ik dat wil. Omdat ik dat vind."

Wilders onderstreept dat zijn partij niet alle Marokkanen uit wil zetten; zijn partij richt zich op criminele Marokkanen. Verder wil hij immigratie beperken en remigratie bevorderen, aldus de partijleider.  

"Dat staat allemaal in ons verkiezingsprogramma en dat leidt nu eenmaal tot minder Marokkanen. Die staan nu bovenaan de lijstjes van uitkeringsafhankelijkheid en criminaliteit."

'Minder'

Wilders ligt zowel binnen als buiten eigen gelederen fors onder vuur nadat hij woensdagavond op een partijbijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen aan zijn aanhang vroeg of die "meer of minder Marokkanen wil". De zaal scandeerde daarop "minder, minder". "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders (video).

"Ik weet niet waar dit eindigt bij mijn fractie of in het land", zegt Wilders doelend op de onrust die hij teweeg heeft gebracht. "Maar ik zal doorgaan. Ik zal geen excuses aanbieden voor dingen die de waarheid zijn. Niemand zal mij klein krijgen."

Opstelten

De PVV-leider haalt in zijn verklaring hard uit naar minister van Justitie Ivo Opstelten, die volgens hem "de rechtstaat met voeten heeft getreden". "Die vond mijn uitspraken walgelijk en dat is dan de baas van de ambtenaren die mij moeten beoordelen. Hoe kunnen die nog objectief beoordelen of ik moet worden vervolgd als hun baas mij al schuldig heeft verklaard?"

Wilders zegt er niet vanuit te gaan dat hij wegens discriminatie zal worden vervolgd. "Ik heb niets verkeerds gezegd." Door de houding van Opstelten is volgens Wilders bovendien "iedere vervolging bij voorbaat kansloos". 

Het ministerie van Jusitie laat in een reactie weten dat Opstelten met zijn uitlatingen alleen een politiek oordeel heeft gegeven. Een strafrechtelijk oordeel is volgens hem aan het Openbaar Ministerie.

De PVV-oprichter geeft verder andere politici en de media de schuld dat hij is "vergeleken met abjecte figuren uit het verleden, zoals Goebbels of Hitler". Hij noemde de vergelijkingen "totaal geschift en ongepast". 

Bekijk een deel van de verklaring van Wilders. 'Niemand zal mij klein krijgen':

Prominenten

De PVV heeft sinds de verkiezingsavond een reeks aan prominente figuren zien vertrekken. Donderdag stapte Kamerlid Roland van Vliet op, vrijdag kwam daar Kamerlid Joram van Klaveren bij. Vervolgens keerde het Haagse raadslid Chris van der Helm Wilders de rug toe.

Vrijdagavond heeft PVV-Europarlementariër Laurence Stassen besloten om de PVV te verlaten. Ook Stassen kon zich niet verenigen met de uitspraken van Wilders over Marokkanen. Verder stapten zaterdag in Friesland Statenleden op. In Almere blijft, na aanvankelijke andere berichten, het grootste deel van de gemeenteraad en Provinciale Staten tóch zitten

Of hij verwacht dat er nog meer fractieleden zullen opstappen durft Wilders niet te zeggen. Maar hij heeft naar eigen zeggen ook  geen signalen gehad dat dat wel het geval is. "Ik weet niet waar dit gaat eindigen. Ik ga in ieder geval door, met hoeveel man ook."

Tot zaterdagavond had sinds het vertrek van Van Klaveren alleen PVV-Kamerlid Dion Graus zich in het openbaar uitgesproken. Bij de Limburgse zender L1 noemde hij de affaire ''een hetze'' en een ''mediahype''. Andere partijen zouden zich bedreigd voelen door het succes van de PVV. Graus zei ook dat hij ''liever sterft'' dan Wilders te laten vallen.

'Wilders blijft zout in de wonde strooien'Peiling: Groot deel PVV-aanhang houdt vertrouwen

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier