De Chinese president Xi Jinping is zaterdagmiddag aangekomen op het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. 

Hij werd ontvangen door Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die hem een staatsbanket aanboden.

Het is de eerste keer dat een Chinees staatshoofd in Nederland op staatsbezoek komt. Aanleiding is de nucleaire veiligheidstop in Den Haag, maandag en dinsdag.

''Ik hoop dat Nederland een verse en grotere bijdrage levert aan de verdere groei van het partnerschap tussen China en de EU'', aldus Xi tijdens zijn toespraak bij het banket.

Xi onderstreepte in zijn tafelrede de grote waarde die zijn land hecht aan goede relaties met Europa. ''Betrekkingen met Europa staan hoog op onze diplomatieke agenda", zei Xi, die Nederland ziet als toegangspoort tot dat werelddeel. ''Ik heb daarom besloten mijn reis hier te beginnen om de deur naar Europa te openen.''

'Bijzonder verheugd'

Koning Willem-Alexander zei ''bijzonder verheugd" te zijn om Xi als ''de eerste president van de Volksrepubliek China die een staatsbezoek brengt aan ons land" in ''ons midden te hebben''. Hij sprak over de Burgerzaal in het voormalige stadhuis van Amsterdam, waar het banket werd gegeven, als ''de Grote Hal van het Volk'', een verwijzing naar de gelijknamige hal in Peking.

De wereld heeft China nodig zei de koning, die ook wees op de talrijke gebieden waarop beide landen samenwerken. ''Vorig jaar riep u de mensen in China op om te durven dromen, om hun dromen waar te maken en om samen de natie nieuwe kracht te geven. Als Koninkrijk der Nederlanden - door sommigen in uw land gezien als koninkrijk van innovatie - dragen wij graag aan het realiseren van die dromen bij!", zei Willem-Alexander.

De koning en de president ontmoeten elkaar zondagochtend opnieuw tijdens een Nederlands-Chinees zakenforum in Noordwijk en bij een bijeenkomst in de Keukenhof. President Xi heeft zondag ook een ontmoeting met minister-president Mark Rutte.

Scherm

Kort voordat de president en zijn echtgenote arriveerden, zetten Chinese beveiligers plotseling een groot scherm neer voor de ingang van het paleis. Het grijze doek in een frame van aluminium moest voorkomen dat de Chinese president Xi Jinping de vele demonstranten zou zien die zich bij het paleis hadden verzameld.

De plaatsing van het manshoge scherm kwam ook voor de gemeente Amsterdam als een verrassing, meldt een woordvoerster. Het scherm werd weer weggehaald zodra de gasten in het paleis waren.

Dialoog

De betogers, onder wie zo'n zestig Tibetanen, droegen spandoeken en riepen de Chinese president op de dialoog aan te gaan met mensenrechtenactivisten en de Dalai Lama. Een fotomontage op één van de protestborden suggereerde een ontmoeting tussen de spiritueel leider en president Xi Jinping.

Zo'n twintig tot dertig Chinese studenten namen het voor hun president op en hielden een tegendemonstratie met veel vlagvertoon en gezang.

Omdat de Chinese president en zijn echtgenote ruim een half uur later bij het paleis arriveerden dan was gepland, moesten veel reizigers in bussen en trams vanwege de afzetting lang blijven wachten. Dat leidde enige tijd tot verkeerschaos op en rond de Dam.

Bekijk beelden:

Bezoek China: 'Symbolisch maar ook kansen' | Bekijk lezersfoto's

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS