De acht PVV-raadsleden die vrijdag afstand namen van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen willen blijven en hebben het enige raadslid dat Wilders bleef steunen uit de fractie gezet.

"Wij hebben geen afscheid genomen van de partij", zegt fractievoorzitter Toon van Dijk zaterdag.

Vrijdagavond leek het erop dat acht van de negen raadsleden de PVV in Almere de rug wilden toekeren, maar dat berust op een misverstand, aldus Van Dijk.

Het misverstand is ontstaan omdat de tweede man in de fractie, Chris Jansen, zich vrijdag in de media direct opwierp als de enige PVV-vertegenwoordiger in Almere, aldus Van Dijk. Jansen weigerde afstand te nemen van de uitspraken van Wilders over Marokkanen.

Jansen is zaterdagochtend uit de fractie gezet "omdat hij zijn eigen koers ging varen", aldus Van Dijk.

Spoedberaad

Zaterdagochtend hield de fractie spoedberaad over de situatie. Daarvoor was Jansen ook uitgenodigd, maar die kwam niet opdagen. Van Dijk zei dat Jansen daarna uit de fractie is gezet. "Wat hij roept, is niet in overeenstemming met wat de fractie vindt."

Of Wilders vindt dat de partijleden aan kunnen blijven na de commotie, is niet duidelijk. "Als wij niets uit Den Haag horen, zijn en blijven wij de PVV in Almere", zegt Van Dijk.

Wilders heeft nog niet gereageerd op het vertrek van verschillende PVV'ers de afgelopen dagen. De PVV-leider zal zaterdag rond 18.00 uur de pers te woord staan in de Tweede Kamer.

Friesland

Twee leden van de Provinciale Statenfractie in Friesland keren de partij wel de rug toe. Het gaat om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman, zo melden zij zaterdag. 

Van der Galiën en Buisman kunnen zich niet meer vinden in "het beeld van de partij dat Wilders heeft opgeroepen". Buisman sprak van een "heel lastige, maar weloverwogen beslissing". "Het gaat ons te ver dat een hele bevolkingsgroep over één kam wordt geschoren. Ik ben zelf toch wat meer van de nuance."

Het is nog niet bekend wat het derde Friese Statenlid Max Aardema doet.

Beraad

Vrijdagavond zei de fractie zich nog te willen beraden, maar na een "dag van laten bezinken" kwamen Buisman en Van der Galiën tot de conclusie dat ze zo niet verder willen. "Het is wel heel spijtig." 

Het is nog niet duidelijk of de twee ex-PVV'ers in de Friese Staten blijven. "Ik vind dat nu niet zo relevant, dat zien we later wel", aldus Buisman.

De PVV in Friesland kreeg vier zetels bij de Statenverkiezingen in 2011. Eén van hen, Jelle Hiemstra, stapte na een half jaar al op, omdat hij zich niet konden vinden in de harde anti-islamkoers van de partij. Hij ging verder onder de eenmansfractie Friese Koers.

Provinciale Staten

De Statenfractie van de PVV in Limburg staat, in tegenstelling tot Friesland, volledig achter Geert Wilders. "De voltallige fractie staat nog steeds volledig achter het PVV-gedachtegoed. Alhoewel het stevige woorden zijn, begrijpen wij de nuancering die bij de uitspraak 'minder Marokkanen' hoort", laat fractievoorzitter Michael Heemels weten.

Ook de drie leden van de Statenfractie in Groningen blijven vierkant achter hun leider staan. Dat hebben zij zaterdag laten weten in een gezamenlijke boodschap via Twitter. "PVV was, is en zal PVV blijven! PVV Groningen blijft Geert Wilders steunen."

De PVV in Drenthe (vier zetels) heeft nog geen standpunt bepaald. De fractie komt dinsdag bijeen om zich te beraden.

College Nijmegen

Het voltallige college van burgemeester en wethouders van Nijmegen doet aangifte tegen Wilders wegens discriminatie. Dat heeft de gemeente Nijmegen zaterdag bekendgemaakt.

"Het college zal dinsdag collectief naar het politiebureau in Nijmegen gaan om daar aangifte te doen. De bestuurders roepen iedereen op om zich dan bij hen aan te sluiten", staat in een persbericht van de gemeente Nijmegen.

"We doen dit bewust op deze manier om namens de Nijmeegse samenleving een signaal af te geven dat hier grenzen ver zijn overschreden. Wat mij betreft is iedereen welkom om met ons mee te lopen en ook aangifte te doen", liet burgemeester Hubert Bruls weten.

De wandeling van het stadsbestuur naar het politiebureau begint om 11.30 uur op het Stationsplein.

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier