De PvdA-fractie in de Tweede Kamer steunt voortaan geen voorstellen van de PVV meer, hoe ze ook luiden. 

De Kamerleden Duco Hoogland en Roelof van Laar hebben dat zaterdag op Twitter gemeld. ''De PVV heeft teveel grenzen overschreden'', aldus Van Laar.

De opstelling van de PvdA is het gevolg van het optreden van PVV-leider Geert Wilders, die zijn achterban op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen 'minder Marokkanen' liet scanderen.

PvdA-leider Diederik Samsom kondigde eerder deze week al aan dat zijn fractie niet meer zal meedoen aan moties van de PVV. Samsom zei ook dat hij overleg wil met andere fractievoorzitters over een nieuwe politieke aanpak van Wilders.

A-democraties

Wilders zegt in een reactie zich bijna niet te kunnen voorstellen dat andere partijen in de Tweede Kamer zijn partij consequent zouden negeren of uitsluiten. ''Het zou getuigen van een enorm a-democratisch gedrag als de partijen hier in de Kamer een cordon sanitaire zouden invoeren tegen een partij die bijna een miljoen mensen vertegenwoordigt'', zegt hij.

Wilders wees erop dat de PVV een democratisch gekozen partij is die nergens voor is veroordeeld. Als de PvdA de PVV op deze manier gaat negeren, zou dat ''beneden alle peil zijn en zelfs de PvdA onwaardig''.

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier