PVV-leider Geert Wilders gaat zondag niet naar een bijeenkomst van het Vlaams Belang in Antwerpen. Het bezoek zou zijn afgezegd omdat de veiligheid van Wilders niet kan worden gegarandeerd.

Dat heeft kopstuk van de partij Filip Dewinter aan de Belgische omroep VRT laten weten. 

Voorzitter Gerolf Annemans van deze partij zegt het niet doorgaan van het bezoek zeer te betreuren.

"Immers, los van de politieke kant van de zaak, was het vrijdag reeds duidelijk geworden dat de veiligheidssituatie van de heer Wilders naar het hoogste bedreigingsniveau was opgetrokken en de reis zowel als het bezoek in het gedrang dreigden te komen'', aldus Annemans.

Opspraak

Wilders raakte deze week in opspraak omdat hij na het bekend worden van de verkiezingsuitslagen zijn toehoorders woensdag vroeg of ze meer of minder Marokkanen in Den Haag willen hebben.

Het publiek scandeerde hierop 'minder, minder, minder'. Donderdag zei Dewinter te hopen dat Wilders zijn uitspraken zondag herhaalt. 

Volgens Dewinter heeft Wilders het bij het rechte eind, maar de uitspraken zijn voor meerdere PVV'ers aanleiding geweest uit de fractie te stappen. 

Commotie

Wilders heeft tot dusver niet gereageerd op de commotie in zijn partij. Op verzoeken daartoe van media reageert hij niet.

Een woordvoerder van Vlaams Belang verzekerde desgevraagd dat het wegblijven van Wilders niets te maken heeft met de recente PVV-perikelen. Het zou alleen gebeuren vanwege veiligheidsoverwegingen. 

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier