Waar het eerder op de avond nog zeker was dat het grootste deel van de PVV-fractie van de Provinciale Staten van Flevoland en bijna alle PVV-raadsleden van de gemeente Almere zouden breken met de partij, lijken ze daar toch weer van terug te komen. 

Zij geven Geert Wilders toch nog een kans om afstand te nemen van zijn uitspraken over Marokkanen van woensdag.

Dat heeft Statenlid Chris Jansen vrijdagnacht gezegd. ''Zowel met de acht raadsleden als met de vier Statenleden is vrijdagavond afgesproken dat zij uit de partij zouden stappen. Dat ze dan nu de bal weer bij Wilders leggen nu het nieuws naar buiten komt, is jammer'', aldus een teleurgestelde Jansen.

Vrijdagavond laat maakten de Statenleden Joram van Klaveren (die eerder op de dag als Tweede Kamerlid uit de PVV stapte), Gerben Laagland, Willem Boutkan en Irene Joosse met een verklaring via persbureau ANP bekend dat ze achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders ''niet het onze'' is.

Volgens Chris Jansen, het Statenlid dat de partij samen met Jasper Kok wel trouw blijft, betekende dit dat ''zij zich alle vier afscheiden en dat zij alleen of als groep verder zouden gaan''. Later op de avond ontkenden zij dit en lieten ze weten het af te laten hangen van de reactie van Wilders.

'Niet definitief'

Ook in de Almeerse gemeenteraad maakten acht van de negen raadsleden in eerste instantie bekend op te stappen. Wederom zou alleen Jansen als raadslid overblijven. Maar ook deze acht PVV'ers besloten later dat deze keuze minder definitief is dan eerder op de avond was afgesproken en Jansen dus naar buiten bracht.

Voor Statenlid Jansen is het ''zo klaar als een klontje'': ''Ze wisten op voorhand dat er druk zou worden uitgeoefend als dit bekend zou worden. Nu geven ze Wilders toch nog een kans. Maar hij gaat hoe dan ook geen afstand nemen van zijn uitspraken.''

Dreiging

Volgens Jansen dreigde Wilders de PVV-raadsleden in Almere die vrijdag afstand namen van zijn uitspraken uit de fractie te zetten. Even voor deze acht raadsleden hun verklaring uitstuurden had fractieleider Toon van Dijk telefonisch contact met Wilders, zegt Jansen zaterdagochtend op Radio 1. Hij is het enige fractielid dat de verklaring niet ondertekende. 

Wilders zou Van Dijk duidelijk hebben gemaakt dat de opstandige raadsleden niet onder de noemer PVV verder kunnen als ze hun verklaring uitsturen.

Dat verklaart volgens Van Dijk waarom de raadsleden de verklaring afsluiten met de mededeling dat ze de gevolgen van hun stap kennen en accepteren. "Het was duidelijk wat de consequentie was als de verklaring zou uitgaan." 

Hectische dag

Aan de verklaring ging volgens Van Dijk een hectische dag vooraf. De raadsleden zouden van 16.00 tot 23.00 uur over de verklaring hebben gesproken. Als enige ondertekende Van Dijk de verklaring niet. "Omdat ik ervan overtuigd ben dat Wilders zijn uitspraak heeft gedaan in de geest van het gedachtegoed zoals die altijd aanwezig is bij de PVV." Hierbij doelde Van Dijk op 'minder massa-immigratie'. 

De fracties van Flevoland en Almere lieten vrijdagavond weten de ontwikkelingen rondom de uitspraak 'minder Marokkanen' van Wilders te 'betreuren'. "Hierdoor heeft het beeld kunnen postvatten dat wij voorstander zouden zijn van uitzetting van Marokkanen in het algemeen. Dat zijn wij niet." 

In theorie kan de breuk nog worden gelijmd als Wilders zijn woorden intrekt. Maandag komt de PVV-fractie van Almere weer bij elkaar, maar het is volgens Jansen niet waarschijnlijk dat er nog wat te bespreken valt. 

Minder

Oorsprong van alle ophef is de speech die Wilders woensdagavond hield op een partijbijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen.

De PVV-leider vroeg zijn aanhang of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

Prominenten

De PVV heeft heeft sinds de gewraakte uitspraken van Geert Wilders een reeks aan prominente figuren zien vertrekken. Donderdag stapte Kamerlid Roland van Vliet op, vrijdag kwam daar Kamerlid Joram van Klaveren bij. Ook het Haagse raadslid Chris van der Helm keerde Wilders de rug toe.

PVV-Europarlementariër Laurence Stassen heeft vrijdagavond besloten om de PVV te verlaten. Laurence Stassen kan zich niet verenigen met de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen.

Oud-PVV-Kamerlid Louis Bontes zei vrijdag tegen NU.nl dat partijleider Geert Wilders de reden is dat de PVV momenteel uit elkaar dreigt te vallen.

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier