Ook partijleider van de PVV in Brussel Laurence Stassen verlaat de partij omdat zij zich naar eigen zeggen niet kan verenigen met de uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen. 

Dat maakt Stassen vrijdagavond laat middels een verklaring bekend. "Ik betreur het zeer dat ik deze beslissing heb moeten nemen maar doorgaan was voor mij na deze uitspraken geen optie", aldus de Europarlementariër.

Stassen gaat tot de Europese verkiezingen van 22 mei door als onafhankelijk lid van het Europees Parlement. Stassen: "Ik stel mijn Provinciale Staten-zetel ter beschikking aan de PVV."

De politica stapt ook uit de Provinciale Staten in Limburg.

De PVV heeft heeft sinds de gewraakte uitspraken van Geert Wilders een reeks aan prominente figuren zien vertrekken. Donderdag stapte Kamerlid Roland van Vliet op, vrijdag kwam daar Kamerlid Joram van Klaveren bij. Ook het Haagse raadslid Chris van der Helm keerde Wilders de rug toe.

Vrijdagavond werd duidelijk dat er ook in Almere, waar de PVV de grootste partij is, en in Friesland grote onvreden heerst over de Marokkanen-uitlatingen van Wilders. 

Vervanger

De eerste vervanger van Stassen is Roland van Vliet, maar hij stapte donderdag uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Als Van Vliet de vrijgekomen Statenzetel weigert, dan wordt ex-gedeputeerde Theo Krebber gevraagd, maar ook hij heeft de PVV verlaten.

Volgens Heemels zijn de zeven achterblijvende PVV'ers in de Limburgse Staten trouw aan de partij. ''Ook ik blijf bij de PVV'', zei Heemels, die vrijdagavond kort gebeld heeft met Stassen. Over de inhoud van dat gesprek doet hij geen mededelingen.

Fractievoorzitter Michael Heemels van de PVV in de Limburgse Staten betreurt het opstappen van Laurence Stassen. ''Zij was het boegbeeld van de PVV in Limburg'', zei Heemels. ''Heel erg jammer dat ze weggaat, maar ik respecteer haar beslissing.''

De PVV werd tijdens de vorige Statenverkiezingen met tien zetels in een klap de grootste partij, maar al gauw brokkelde de fractie af. Roermondenaar Cor Bosman werd uit de fractie gezet omdat hij een Statenlid van de PvdA had uitgemaakt voor ''een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken''. Een ander PVV-Statenlid hield het eerder al voor gezien. Stassen is nu dus de derde die de PVV-Statenfractie verlaat.

Walging

Wilders vroeg woensdagavond tijdens een bijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft inmiddels namens het voltallige kabinet uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Hij zei met walging naar de beelden te hebben gekeken van een café vol PVV-aanhangers die Wilders toeriepen dat ze minder Marokkanen in Nederland willen.

Overzicht: PVV'ers die tot nu toe vertrokken