Bijna de hele PVV-fractie in de Almeerse gemeenteraad stapt uit de partij. Alleen Chris Jansen blijft namens de partij in de raad, de acht anderen gaan zonder de PVV verder.

Ook vier van de zes PVV-Statenleden in Flevoland scheiden zich af vanwege Geert Wilders' uitspraak over Marokkanen. 

Dat hebben ze vrijdagavond laten weten in een verklaring aan persbureau ANP.

Wilders ''kon weten wat het gevolg zou zijn van de wijze waarop hij de standpunten heeft verwoord'' en heeft bovendien ''geen afstand genomen van zijn handelwijze'', zeggen ze in een verklaring. Op de Statenleden Chris Jansen en Kees Kok na willen de PVV'ers ''de gevolgen daarvan'' niet voor hun rekening nemen.

De dissidenten zeggen dat ze achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders ''niet het onze'' is. Ze ''nemen afstand van de handelwijze'' van Wilders en zeggen dat ze de gevolgen daarvan accepteren. Het is niet bekend wat ze daarmee bedoelen.

Jansen wist niet of de afscheidende leden Joram van Klaveren, Gerben Laagland, Willem Boutkan en Irene Joosse als groep of individueel door gaan binnen de Provinciale Staten. ''Dat moeten we later nog onderling bespreken.''

De partij was sinds 15.00 uur bijeen voor een crisisberaad in het stadhuis van Almere. Het eerder op de dag opgestapte Tweede Kamerlid Joram van Klaveren zou daarbij aanwezig zijn geweest.

Hetze

De opgestapte PVV'ers zijn ook kritisch over de media en andere politieke partijen. Die hebben volgens hen geen rekening gehouden met de context van de uitspraken van Wilders. Daardoor zouden ze medeverantwoordelijk zijn voor ''de hetze tegen PVV'ers zoals die is ontstaan''.

Wilders vroeg woensdagavond tijdens een bijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

Vertrek

De PVV heeft heeft sinds de gewraakte uitspraken van Geert Wilders een reeks aan prominente figuren zien vertrekken. Donderdag stapte Kamerlid Roland van Vliet op, vrijdag kwam daar Kamerlid Joram van Klaveren bij. Ook het Haagse raadslid Chris van der Helm keerde Wilders de rug toe.

PVV-Europarlementariër Laurence Stassen heeft vrijdagavond besloten om de PVV te verlaten. Laurence Stassen kan zich niet verenigen met de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen.

Oud-PVV-Kamerlid Louis Bontes zei vrijdag tegen NU.nl dat partijleider Geert Wilders de reden is dat de PVV momenteel uit elkaar dreigt te vallen.

Friesland

Ook de PVV-fractie in de Provinciale Staten in Friesland beraadt zich over de omstreden uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. De drie Statenleden willen nog dit weekeinde meer duidelijkheid, schrijft de Leeuwarder Courant zaterdag.

De Friese fractievoorzitter Otto van der Galiën is ''op zijn zachtst gezegd niet blij'' met Wilders' uitlatingen van afgelopen woensdag over Marokkanen. Ook fractielid Pieter Buisman vindt dit ''niet kunnen'' en lid Max Aardema zei: ''Ik wil er nu niets over zeggen''.

Hoewel de PVV'ers vrijdagmiddag al bijeenkwamen om te praten over Wilders' standpunt, beslissen de drie pas maandag definitief wat ze gaan doen.

Voordat de leden consequenties verbinden aan de uitspraken, gaat Van der Galiën eerst praten met de Haagse PVV-fractie. Ze hopen dat dan duidelijk wordt wat Wilders precies heeft bedoeld. Buisman zegt namelijk niet achter het generaliserende beeld te staan dat Wilders woensdag schetste.

''Ik heb grote zorgen dat alles wat is opgebouwd bij de PVV, in elkaar stort'', zegt Van der Galiën. ''Iedereen die wegloopt, is er een te veel. Het is niet niks wat er gebeurt."

De Friese CDA en PvdA vinden dat de PVV'ers afstand moeten nemen van de uitspraken van Wilders. Als ze dat niet doen wil de PvdA niet meer samenwerken. Het CDA wil nog niet zover gaan.

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier

Overzicht: PVV'ers die tot nu toe vertrokken