Volgens oud-PVV-Kamerlid Louis Bontes is partijleider Geert Wilders de reden dat de PVV momenteel uit elkaar dreigt te vallen.

"Ik heb nooit in mijn leven zo'n slechte manager meegemaakt als Geert Wilders. Hij kan nog geen biljartclub leiden", aldus Bontes tegen NU.nl.

"Hij had goud in handen door het gat op rechts op te vullen. Maar hij heeft het verprutst en dat neem ik hem hoogst kwalijk."

De partij van Wilders heeft binnen 24 uur drie prominente figuren zien vertrekken. Donderdag stapte Kamerlid Roland van Vliet op, vrijdag kwam daar Kamerlid Joram van Klaveren bij. Ook het Haagse raadslid Chris van der Helm keerde Wilders de rug toe.

Minder, Minder!

De voornaamste aanleiding voor de leegloop zijn de uitspraken van Wilders op de uitslagenavond na de gemeenteraadsverkiezingen.

Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

De uitspraken kwamen hem op een stortvloed van kritiek te staan uit het hele land. Wilders weigert vrijdag te reageren op alle kritiek en het vertrek van zijn partijgenoten.

Instorten

"Het kaartenhuis staat op instorten", constateert Bontes die niet uitsluit dat er meer PVV'ers zullen opstappen. 

"Er zitten twee juristen in de fractie: Raymond de Roon en Lilian Helder. Wat hij woensdag deed lijkt op aanzetten tot haat. Ik kan me niet voorstellen dat zij denken: dit is oké. Maar niks is te voorspellen."

Volgens Bontes loopt de PVV vast, omdat Wilders als enige alles bepaalt. "Als Kamerlid moest ik voor elke Kamervraag bij hem toestemming vragen, maar ik weet zeker dat niemand in de partij wist dat deze Marokkanen-uitspraken er aan gingen komen."

Bestuur

Bontes stelt dat Wilders de macht zou moeten delen door een bestuur te installeren, een wetenschappelijk bureau en een ledenstructuur. "Als je bang bent om macht te delen loop je vast." Ook zou Wilders in zijn ogen moeten zorgen voor een "uitgebalanceerde toon".

Volgens Bontes zullen de uitspraken onvermijdelijk electorale gevolgen hebben voor de partij van Wilders.

"De harde kern zal zeggen: ik vind het allemaal best. Maar het overgrote deel moet hier helemaal niets van hebben." Bontes sluit uit dat Wilders zijn woorden terug zal nemen. "Dat heeft hij nog nooit gedaan. Als hij eenmaal een weg is ingeslagen, en er achter komt dat het de verkeerde weg is, zal hij niet omdraaien", aldus de ex-PVV'er.

"Na het vertrek van Van Klaveren zal hij zeggen: pijnlijk, maar ik neem mijn woorden niet terug. Hij gaat zeker geen sorry zeggen."

Uit fractie

Bontes roept PVV-fractieleden op om Wilders uit de fractie zetten. Dit zei hij in Nieuwsuur. Hij zegt dat Wilders niet als partijleider kan worden afgezet, omdat hij het enige lid is van de PVV. "Dat is juridisch zo geregeld." Wel kan hij volgens Bontes uit de fractie worden gezet.

Volgens Bontes zijn zeven fractieleden nodig om Wilders buiten de fractie te plaatsen: "Ze moeten tegen Wilders zeggen dat hij niet meer hun fractievoorzitter is."

Alles over de uitspraken van Geert Wilders in ons dossier