Tweede Kamerlid Joram van Klaveren is donderdag uit de PVV-fractie gestapt vanwege de uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen. 

Voor Van Klaveren zijn de uitspraken van Wilders op de verkiezingsavond woensdag over 'minder Marokkanen' "mede-aanleiding voor het besluit", maar speelde er meer.

In een brief aan de fractie zegt hij dat hij na lang wikken en wegen tot de conclusie is gekomen ''dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden''.

In Den Haag vertrekt bovendien PVV'er Chris van der Helm. Hij werd woensdag gekozen tot gemeenteraadslid, maar is nog niet geïnstalleerd in de nieuwe raad.

Ook Van der Helm stapt op vanwege de Marokkanen-uitlatingen van Wilders. ''Deze uitspraken maken van Nederland geen beter land en van Den Haag geen betere stad'', aldus citeert Omroep West uit een korte verklaring van Van der Helm.

Donderdag stapte Tweede Kamerlid Roland van Vliet om dezelfde reden al op.

'Opgeschoven'

Volgens Joram van Klaveren is Wilders op verschillende terreinen opgeschoven in een richting ''die niet de mijne'' is.

''Niet de oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving (toenemende invloed van de islam), veiligheid en een almaar groeiende overheid lijken (wellicht onbedoeld) nog langer centraal te staan als doel, maar het groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht. Dit is uiteraard een onderdeel van 'het spel' maar het is niet mijn drijfveer om actief te zijn in de politiek'', schrijft Van Klaveren.

Zo wijst hij erop dat het uitleg geven over standpunten over immigratie, integratie en de islam meer en meer naar de achtergrond is verdwenen.

Hij zegt verder dat hij de volgens hem relatief linkse sociaal-economische agenda van de PVV altijd op de koop heeft toegenomen ''omdat onze visie op immigratie en veiligheid voor mij leidend was''. Ook betreurt hij het dat ''het doorgroeien en het bedrijven van volwassen politiek niet is gelukt en als gevolg van verschillende oorzaken ook niet zal gebeuren''.

Net als Van Vliet gaat Van Klaveren door als eenmansfractie. Wilders noemde Van Klaveren vorige week nog als kandidaat om de eerste PVV-burgemeester van Nederland (Almere) te worden.

Persoonlijk besluit

Van der Helm laat in een telefonische toelichting aan het ANP weten dat zijn vertrek een 'persoonlijk besluit' was, genomen na de roemruchte verkiezingsavond waar Wilders zijn publiek liet scanderen om minder Marokkanen. Zelf zegt Van der Helm niet meegeroepen en -geklapt te hebben. "Ik voelde me voor het blok gezet, en voelde me er niet senang bij."

De Haagse PVV-fractie was onbereikbaar voor commentaar, evenals fractievoorzitter Leon de Jong.

De gemeente Den Haag heeft nog niets gehoord van Van der Helm. Volgens de gemeente is hij verkozen en kan hij in de raad plaatsnemen als hij dat wil. Zijn zetel blijft van hem, tenzij hij besluit zijn zetel in te leveren. Volgende week zal hij dan de eed afleggen, aldus de gemeente.

Kabinet haalt uit

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft namens het voltallige kabinet hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Hij zei met walging naar de beelden te hebben gekeken van een café vol PVV-aanhangers die Wilders toeriepen dat ze minder Marokkanen in Nederland willen.

Wilders kreeg woensdag veel kritiek op uitspraken tijdens de uitslagenavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

Geen signaal

Na het vertrek van Van Vliet zei Geert Wilders donderdagavond "niet te vrezen voor meer opstappers". "Ik heb geen enkel signaal daarover ontvangen. Er is geen onvertogen woord gevallen", reageerde de PVV-leider.

Van Vliet verwachtte juist dat er wel meer mensen binnen de fractie zijn die kritiek hebben over de uitlatingen van Wilders. "Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd."

Voor Van Vliet verlieten ook Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven, Hero Brinkman, James Sharpe, Jhim van Bemmel, Eric Lucassen en Louis Bontes sinds 2010, om uiteenlopende redenen, de fractie.

Alles over de uitspraken van Geert Wilders in ons dossier