De politierechter in Breda heeft VVD-raadslid Dennis Hoekstra (24) uit Bergen op Zoom vrijdag veroordeeld tot tweehonderd uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf voor stalking.

Hoekstra viel een vriendin lastig met wie hij ook een tijdje een relatie heeft gehad. Ze besloot begin augustus vorig jaar dat ze geen contact meer met hem wilde.

Daarna stuurde hij haar in drie maanden tijd 1480 sms’jes, belde haar 194 keer, stuurde andere berichten en zocht haar op.

Hoekstra had zijn politieke functie tijdelijk neergelegd. Hij is woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen niet herkozen.

Voorzitter Jan van Wijk van de VVD Bergen op Zoom liet desgevraagd weten dat het lokale partijbestuur voorlopig geen beslissing neemt over de positie van Hoekstra. Hij wil eerst afwachten of de 24-jarige man in hoger beroep gaat.

Verstandsverbijstering

Hoekstra ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan stalking. Hij zei dat het verbroken contact ''een korte periode van verstandsverbijstering’' bij hem teweeg bracht. ''Ik heb gehandeld uit onbegrip, ongeloof en bezorgdheid richting aangeefster", sprak hij tegen de rechter. Die vond de berichten die Hoekstra verstuurde eerder ''drammerig''.