Wilders spreekt van hetze tegen de PVV
''Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV'', aldus Wilders.
Volgens hem zal het de standpunten van de PVV niet veranderen. ''We blijven koersvast en opkomen voor onze kiezer en standpunten, ondanks alle politieke correctheid'', aldus Wilders.
Hij reageerde op de aankondiging van premier en VVD-leider Mark Rutte dat samenwerking met de PVV niet mogelijk is zolang die partij bij de standpunten over Marokkanen blijft en ook op de vele andere reacties van politici en media.
Vicepremier Asscher
Vicepremier Lodewijk Asscher heeft namens het voltallige kabinet hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders en diens optreden op de verkiezingsavond afgelopen woensdag.
Asscher zei dat hij met walging naar de beelden had gekeken van een café vol PVV-aanhangers die Wilders toeriepen dat ze minder Marokkanen in Nederland willen. ''Een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis'', zei Asscher. Hij zei ook dat iedereen die bang is geworden van het café vol schreeuwende mensen moet weten dat de Nederlandse rechtsstaat hun beschermt.
''Dit soort taferelen mag niet leiden tot gewenning. Politici moeten de problemen benoemen en oplossen en niet de samenleving vergiftigen. Dat is de ondubbelzinnige boodschap van het voltallige kabinet'', aldus Asscher.
PvdA
Zo kondigde PvdA-leider Diederik Samsom aan dat zijn partij in de Kamer geen moties van de PVV meer zal steunen. Volgens Samsom heeft Wilders zich met zijn uitlatingen over 'minder Marokkanen' schuldig gemaakt aan ''ophitsen'' en ''haatzaaien''.
Oppositiepartij CDA had een nieuwe samenwerking met de PVV al uitgesloten. De christendemocraten werkten eerder samen met de PVV toen de partij van Wilders een kabinet van VVD en CDA gedoogde.
Een aantal hoofdredacties van media (RTL Nieuws, De Telegraaf, BNR) nam donderdag afstand van de uitspraken van Wilders. Zondag komt een speciale kerkdienst op televisie om te protesteren tegen de uitlatingen van de PVV-voorman. Onduidelijk is nog waar die dienst gehouden wordt, wel wordt hij uitgezonden op televisie, meldt Radio1 vrijdagochtend.
PVV-Tweede Kamerlid Roland van Vliet stapte donderdag vanwege die uitspraken over Marokkanen uit de fractie.
GroenLinks
Fractievoorzitter Bram van Ojik (GroenLinks) wil snel een debat in de Tweede Kamer voeren over de uitspraken van Wilders. Hij heeft de fractievoorzitters van andere partijen via de mail gevraagd om gezamenlijk op te trekken om duidelijk te maken dat alle Nederlanders evenveel recht hebben om hier te zijn. Wilders is volgens GroenLinks geïnformeerd over de verstuurde mail.
Opstelten
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vindt dat PVV-leider Geert Wilders zijn uitspraken over Marokkanen terug moet nemen. ''Dit zijn uitspraken die echt niet kunnen, walgelijk. Dit past niet in een land als Nederland. Intrekken, dat moet hij doen'', zegt Opstelten.
Hij noemt het ook prima dat premier en VVD-leider Mark Rutte donderdagavond aangaf dat samenwerking met de PVV niet mogelijk is zolang die partij bij de standpunten over Marokkanen blijft. Ook Opstelten zit op die lijn. ''Hij moet zijn uitspraken helemaal terugnemen voordat we over dat soort situaties kunnen nadenken'', aldus de VVD-minister. Volgens hem moet Wilders op z'n schreden terugkeren en zeggen ''ik heb me vergist, ik had dit niet mogen doen''.
Bekijk een reactie van Opstelten:
'Aangiftes'
De Facebook-pagina waarop wordt opgeroepen tot het doen van aangifte tegen Wilders is tot nu toe ruim 75.000 keer geliket. De pagina Ik doe aangifte tegen Wilders werd woensdagavond in het leven geroepen na de omstreden uitspraak van de PVV-leider. De teller stond donderdag aan het einde van de ochtend op 20.000.
Het Openbaar Ministerie (OM) zegt zo veel aangiften tegen Geert Wilders te verwerken dat het voorlopig niet toekomt aan een totaal overzicht over heel Nederland. Dat deelde een woordvoerster van het OM vrijdagmiddag mee. Ook het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie wordt betrokken bij het kijken naar de aangiftes.
Daarmee blijft de teller formeel nog even staan op ruim honderd, het getal dat donderdagmiddag door het Openbaar Ministerie werd genoemd. Het aantal meldingen van discriminatie dat de website politie.nl te verwerken krijgt, loopt inmiddels in de duizenden.
De politie probeert het doen van aangiften zo veel mogelijk te spreiden over de komende dagen, aldus het OM.