PvdA-leider Diederik Samsom moet zich inzetten voor een linksere koers van het kabinetsbeleid.

Dat willen de Jonge Socialisten (JS), de jongerentak van de PvdA, zo laat voorzitter Toon Geenen weten aan NU.nl.

Geenen zegt ontevreden te zijn met de reactie van Samsom na de enorme verkiezingsnederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag.

De PvdA verloor meer dan 30 procent van de raadszetels. Onder andere in drie grootste steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de partij daardoor niet meer de grootste partij.

Langzaam

Samsom zei tijdens de uitslagenavond dat veel mensen het resultaat van de inspanningen van de PvdA nog niet zien. "Vijf jaar recessie is voor hen te lang. De resultaten komen maar langzaam binnen, te langzaam. We zien dat onze opdracht nog lang niet af is", aldus Samsom woensdag.

"Een stevige koerswijziging is nodig", stelt Geenen. "Met zeggen dat mensen het kabinetsbeleid nog niet begrijpen, zoals Samsom woensdag deed, kom je er niet. Eigenlijk zeg je: de kiezer heeft ongelijk. Dat is niet de goede toon. Beter beleid is nodig."

Werkloosheid

De JS wil onder meer dat het aanpakken van de werkloosheid meer prioriteit krijgt ten opzichte van het begrotingstekort. "Er is nog steeds sprake van een begrotingsobsessie", stelt hij.

"Terwijl de werkloosheid nog de komende jaren boven de 8 procent zal liggen. Dat is erger dan een paar jaar op een begrotingstekort van 4 procent."

Geenen vindt dat de partij de 5 procents werkloosheidsnorm moet instellen. Deze norm, die is bedacht door partijcoryfee Ad Melkert, stelt dat de overheid moet ingrijpen als het aantal werklozen boven de 5 procent van de beroepsbevolking komt.

Volgens Geenen is het momenteel lastig om met coalitiepartij VVD en de begrotingspartijen D66, ChristenUnie en SGP te onderhandelen, omdat zij allemaal rechtser zijn dan de PvdA.

"Het is daarom tot nu toe geen kabinet waar we veel aan hebben", aldus de JS-voorzitter.

Vijf dingen die u moet weten over de verkiezingsuitslag | Alles over de gemeenteraadsverkiezingen