Premier Mark Rutte (VVD) wil niet langer samenwerken met de PVV van Geert Wilders. Dat heeft Rutte donderdagnacht gezegd op een persconferentie in Brussel.

"Ik zie geen mogelijkheden voor samenwerking als er zulke uitspraken worden gedaan", zei Rutte. Hij doelt op samenwerking in de landelijke politiek. Over samenwerking in Almere en Den Haag moet op lokaal niveau worden besloten.

Rutte sprak na afloop van een Europese top in Brussel. Naar eigen zeggen is hij daar niet door EU-collega's aangesproken op de uitlatingen van Wilders. Wel zou een "senior'' persoon Rutte hebben toegeroepen: "Je zal er maar mee te stellen hebben.'' Rutte zou daarop hebben geantwoord met "precies'', zo vertelde de premier.

Rutte herhaalde dat de toespraak van Wilders hem een buitengewoon slecht gevoel had gegeven. Opnieuw heeft Wilders een grens overschreden, aldus de VVD-leider.

"In mijn opvatting zouden we een situatie moeten hebben waarin we mensen nooit beoordelen op hun afkomst, maar op hun toekomst, niet op hun geloof maar op hun gedrag, en we nooit de groep centraal stellen, maar altijd het individu. De rechtsstaat geldt voor iedereen." 

Vieze smaak

Rutte zei woensdagavond dat hij een "vieze smaak in zijn mond" krijgt van het optreden van Wilders, maar hij zei ook dat hij nooit partijen uitsluit. Op deze opstelling kwam donderdag veel kritiek.

Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma stelde dat Rutte samenwerking met de PVV expliciet moest uitsluiten. "Het verbaast mij dat de premier nog altijd een zekere deur naar hem openhoudt", zei Buma in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Minder

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. Daarop is binnen en buiten de politiek met grote verontwaardiging gereageerd. PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapte naar aanleiding van dit optreden van Wilders uit de fractie.

Eerder deze week wilde premier Rutte in een interview met NU.nl niet reageren op de uitlatingen van Wilders.

Alles over de uitspraken van Geert Wilders in ons dossier