PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapt per direct uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken over Marokkanen van Geert Wilders.

Dat meldt RTL Nieuws.

"Het voelt als een bevrijding", aldus Van Vliet. "Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland."

"Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie."

Van Vliet is momenteel voorzitter van de parlementaire enquetecommissie woningcorporaties. Sinds 2010 is hij de zevende PVV-parlementariër die opstapt.

Onafhankelijk

Van Vliet gaat als onafhankelijk Kamerlid verder. "De parlementaire enquête naar woningcorporaties is mijn magnum opus en wil ik graag als onafhankelijk Kamerlid afmaken."

Wilders reageert teleurgesteld: "Ik betreur zijn vertrek, was volgens mij onnodig. Jammer. Ik ga niet met modder gooien, Van Vliet was zeker niet het slechtste kamerlid voor de PVV", voegt Wilders daar nog aan toe.

Opstappers

De PVV-leider zegt niet te twijfelen aan zijn leiderschap, en vreest niet voor meer opstappers. "Ik heb geen enkel signaal daarover ontvangen. Er is geen onvertogen woord gevallen", zo zei hij na een fractieberaad van de PVV waar de kwestie is besproken. 

Volgens Van Vliet zou er binnen de PVV juist meer kritiek zijn op de uitlatingen van Wilders. "Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd."

Hij spreekt van "weinig saamhorigheidsgevoel" in de fractie. Hij weet nog niet hoeveel schade de ophef doet voor de partij: "Dat is koffiedik kijken. Geert Wilders is een overlevingskunstenaar."

Geen afstand

Wilders ziet geen aanleiding om afstand te nemen van zijn uitlatingen. "Ik zou het onmiddelijk weer doen."

"Ik mag hopelijk toch zeggen wat ik vind. Ik ben niet te ver gegaan, geen woord verkeerd gezegd", aldus Wilders. "Als ik zeg 'minder Marokkanen', dan dat is niet hetzelfde als zeggen dat alle Marokkanen het land uitmoeten. Dat bereik je door criminele Marokkanen het land uit te zetten en geen nieuwe toe te laten. Ook willen we de remigratie van Marokkanen bevorderen."

Bekijk de reactie van Wilders op het opstappen van Van Vliet:

Graus

Ook PVV-Kamerlid Dion Graus reageerde verbaasd op het vertrek van Van Vliet. "Ik begrijp er niets van. In ons programma staat al vanaf het begin een stop op massa-immigratie. Daar is hij toch ook mee akkoord gegaan." 

"Ik weet het ook allemaal niet meer. Ik ga met de dag meer vertrouwen in dieren dan in mensen krijgen", aldus Graus. 

Marokkanen

Wilders kreeg woensdag veel kritiek op uitspraken tijdens de uitslagenavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

Racisme

Emile Roemer (SP) reageerde fel: "Dit riekt naar haatzaaien en racisme." VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vond het "misselijkmakend". Met een dergelijke visie zal de VVD nooit kunnen samenwerken, zei hij.

CDA-leider Sybrand Buma zei in Nieuwsuur dat ook premier Mark Rutte zou moeten zeggen dat PVV-leider Geert Wilders met zijn opmerkingen over Marokkanen deze week te ver is gegaan en dat samenwerking met de PVV niet meer mogelijk is. Dat betoogde Buma donderdag in Nieuwsuur.

Buma wees er op dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag zei dat met deze PVV nooit valt samen te werken. Rutte achtte het vorige week nog denkbaar dat zijn VVD in Almere, Den Haag of in de landelijke politiek met de PVV samenwerkt. ''Het verbaast me dat de premier nog altijd de deur openhoudt'', aldus Buma.

OM

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een aantal aangiftes tegen Wilders binnengekregen, maar moet nog inventariseren hoeveel er precies zijn gedaan. Vervolgens bekijkt het OM of er grond is voor vervolging van de politicus.

Martijn van Dam (PvdA): "Wat Wilders gisteren deed was ophitsen. Dat is weer het overschrijden van een lijn. Hij beoordeelt mensen op grond van afkomst en vertoont daarmee trekjes van partijen waar je ver van vandaan moet blijven."

Wilders stelt het in een reactie "opvallend" te vinden dat de collegafracties hem al veroordeeld hebben. "Ik heb collega's horen zeggen dat ik schuldig ben aan haatzaaierij en discriminatie. Maar ik ben volgens mij niet veroordeeld of vervolgd", aldus Wilders.

VVD

Anderhalve week geleden lekte via NRC Handelsblad al uit dat Van Vliet op 30 oktober vorig jaar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra had gevraagd of hij naar de VVD kon overstappen. Zijlstra weigerde dat. Van Vliet zei daarna dat hij niet van plan was de PVV te verlaten.

Voor Van Vliet stapten ook Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven, Hero Brinkman, James Sharpe, Jhim van Bemmel, Eric Lucassen en Louis Bontes uit de fractie.