PVV-leider Geert Wilders begrijpt naar eigen zeggen niets van de ophef die is ontstaan na zijn optreden woensdag op de verkiezingsavond van zijn partij in Den Haag.

Dat zei  Wilders donderdag in de Tweede Kamer tegen de verzamelde pers.

"Ik heb niets nieuws gezegd", aldus de PVV-leider, die woensdag aan zijn partijgenoten vroeg of die 'meer of minder Marokkanen in Den Haag willen'. De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

Wilders voegde donderdag in zijn reactie toe dat hij zich nergens voor gaat verontschuldigen. Volgens de PVV-leider heeft hij woensdag alleen herhaald wat hij al jaren zegt en wat ook in het verkiezingsprogramma van de partij staat, namelijk dat er minder migranten uit islamitische landen ("dus ook uit Marokko") naar Nederland moeten komen. Verder wil de PVV criminele Marokkanen het land uitzetten.

Emile Roemer (SP) reageerde fel:  "Dit riekt naar haatzaaien en racisme." VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vond het "misselijkmakend". Met een dergelijke visie zal de VVD nooit kunnen samenwerken, zei hij. Of Wilders te ver is gegaan is volgens Zijlstra een zaak van de rechter.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een aantal aangiftes tegen Wilders binnengekregen, maar moet nog inventariseren hoeveel er precies zijn gedaan. Vervolgens bekijkt het OM of er grond is voor vervolging van de politicus.

Trekjes

Martijn van Dam (PvdA): "Wat Wilders gisteren deed was ophitsen. Dat is weer het overschrijden van een lijn. Het vertoont trekjes van partijen waar je ver van vandaan moet blijven."

 "Hij beoordeelt mensen op grond van afkomst", zegt Van Dam. "Daarmee vertoont hij trekjes van partijen waarmee hij eerder niet geassocieerd wilde worden."

Volgens Van Dam is Wilders een nieuwe grens over. "We moeten als politiek beraden hoe we hier verder mee om moeten gaan. We dachten een manier gevonden te hebben, maar deze uitspraken gaan verder." 

Strafbaar feit

PvdA-leider Diederik Samsom spreekt ook van "ophitsen" en "haatzaaien". Haatzaaien is een strafbaar feit, maar Samsom is niet van plan aangifte te doen. 

"Wat hij gisteravond deed, is politiek gezien haatzaaien. Dat is strafbaar. Maar we hebben al eerder gezien dat de uitspraken van Geert Wilders als politicus gedaan grotere grenzen hebben dan het Wetboek van Strafrecht op dit moment", aldus Samsom.

Met het ophitsen, met als doel 'minder Marokkanen' is Wilders "echt een paar grenzen over gegaan", zegt Samsom. "Dat heeft in de samenleving ongelooflijk veel emoties opgeleverd en ons de koude rillingen. Ik hoop dat andere partijen hem ook scherper gaan aanpakken en hoop ook dat er binnen de PVV een discussie loskomt over de manier waarop je politiek wil bedrijven."

'Overschreeuwt'

"Wilders overschreeuwt zichzelf", zei partijleider Alexander Pechtold (D66) in een reactie."En misschien gaat hij dan ook wel een belangrijke grens over", zei Pechtold. "Dat betekent ook dat niet alleen wij als politici maar ook andere mensen een betere zaak tegen hem hebben."

In de Tweede Kamer bestrijdt Pechtold Wilders sinds het eerste uur. Hij verwacht dat de uitspraken tot 'ongelukken' gaan leiden in de PVV-fractie.

De grens die Wilders is overgegaan is die van discriminatie. Pechtold sprak van 'je reinste discriminatie'. Voorheen ageerde de PVV-leider nog tegen het geloof en daarvan kun je zeggen dat het een keuze is. Maar mensen aanpakken op hun afkomst is 'pure discriminatie'.

Aangifte

De D66-voorman wil niet zo ver gaan om aangifte tegen Wilders te doen. Hij bestrijdt hem in het parlement, zei hij. Maar het staat elke burger die zich gediscrimineerd of gekrenkt voelt wel vrij om zijn recht te zoeken, aldus Pechtold.

Pechtold noemt het verder treurig dat Wilders weer de aandacht weet te trekken, ofschoon hij heeft verloren in Den Haag. "Hij heeft helemaal niets geleverd, hij verliest vandaag in Den Haag. Wat is dan je verhaal? Ja, schreeuwen. Ik zou zeggen: een beetje dimmen."

Rillingen

Bram van Ojik, partijleider van GroenLinks, stelt dat de "koude rillingen" hem over de rug liepen toen hij de uitspraken van Wilders op televisie zag. "De manier waarop Geert Wilders Nederlanders van Marokkaanse afkomst wegzet is ronduit walgelijk."

"Verscheidende mensen hebben aangifte gedaan tegen de uitspraken van Geert Wilders. En dat is goed. Laat de rechter oordelen over de uitspraken van Wilders. Politieke partijen moeten hem in de politieke arena bestrijden. Ik zal dat met hart en ziel doen", aldus Van Ojik.

Bekijk de bewuste speech van Wilders:

Wilders: Wilt u meer of minder Marokkanen?
Wilders: Wilt u meer of minder Marokkanen?

'Schokkend'

CDA-leider Sybrand Buma noemt de uitspraken van Wilders 'schokkend' en stelt de PVV-leider weer een stapje verder is gegaan. "Wij leven in een samenleving waarbij we verdeeldheid moeten tegengaan, niet moeten voeden."

"Dat hij anderen dit laat roepen is weer een nieuwe stap", aldus Buma. Volgens de CDA-leider is het niet aan hem om te beoordelen of zijn uitspraken passen binnen de vrijheid van meningsuiting. "Dit kan ook niet als het er binnen valt. De zaal werd gevraagd te scanderen of we minder Marokkanen willen. Zoiets moeten we niet willen zien."

Rutte

Premier Mark Rutte heeft op de verkiezingsavond afstand genomen van uitspraken van Wilders over Marokkanen. "Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond", zei Rutte op de verkiezingsavond van de VVD in Breda. De PVV-leider is volgens hem "weer een stap verder gegaan".

Rutte: "Wij zullen nooit accepteren dat mensen die niet van goeie wil zijn en geen positieve bijdrage leveren daar mee wegkomen. Maar het mag nooit om afkomst gaan."

Haat

Het College voor de Rechten van de Mens noemt de uitspraken van Geert Wilders van woensdagavond ''pure discriminatie''. ''Deze uitspraken zetten aan tot haat tegen alle Marokkaanse Nederlanders. De overheid moet haar burgers beschermen en te allen tijde voorkomen dat zij zich bedreigd voelen en in een onveilige situatie terechtkomen.''

Het College verwacht van het kabinet dat het nadrukkelijk afstand doet van de uitspraken. ''Het kabinet is verplicht om actief op te treden tegen discriminatie en om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland gelijke rechten heeft.''

Aangiften

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag meer dan honderd aangiften tegen PVV-leider Geert Wilders wegens discriminatie ontvangen.

Daarnaast hebben ruim vijfhonderd mensen melding van discriminatie gedaan via de website www.politie.nl. Ook hebben donderdag tientallen mensen de politie gebeld om te laten weten dat zij aangifte willen doen, aldus het OM.

Overzicht van de verkiezingsuitslag

Dossier gemeenteraadsverkiezingen