Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft donderdag een aantal aangiftes tegen PVV-leider Geert Wilders binnengekregen. 

Dat zei een woordvoerder donderdag. Het OM moet nog inventariseren hoeveel aangiftes er precies zijn gedaan tegen Wilders. Dat wordt later op de dag bekend. Vervolgens bekijkt het OM of er grond is voor vervolging van de politicus.

Wilders vroeg woensdagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen.

''Minder, minder, minder'', scandeerde de zaal. ''Dan gaan we dat regelen'', reageerde de PVV-leider.

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMV) en het Landelijk Beraad Marokkanen hebben al laten weten justitie te vragen om Wilders om zijn omstreden uitspraken van woensdag te vervolgen.

Nieuwe aanklacht

Ook advocaat Göran Sluiter gaat belangenorganisaties die hij en zijn kantoorgenoot Michiel Pestman bijstonden in een eerdere aangifte tegen Wilders, benaderen over de mogelijkheid om een nieuwe aanklacht tegen de PVV-leider bij justitie neer te leggen.

Ze vertegenwoordigden toen onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen, de Turkse organisatie HTIB, de Antilliaanse beweging MAAPP en de stichting Nederland Bekent Kleur.

Eerder ontliep Wilders de dans volgens Sluiter, omdat hij zijn uitlatingen richtte op een geloof, de islam en niet tegen een specifieke bevolkingsgroep. ''Nu heeft hij dat wel gedaan'', concludeert de advocaat. ''Daarom is de kans op vervolging en een veroordeling in dit geval kansrijk.''

Sluiter en Pestman deden eerder een mislukte poging om Wilders veroordeeld te krijgen. In hun visie deed de PVV-leider toen ''discriminerende uitspraken over moslims''. De rechtbank in Amsterdam sprak Wilders in juni 2011 echter vrij van het aanzetten tot haat en tot discriminatie en van groepsbelediging.

Sociale media

De actie van Wilders leidde woensdagavond direct tot talloze reacties op onder meer de sociale media. Op Twitter werd Wilders veelvuldig vergeleken met Adolf Hitler. Premier Mark Rutte nam afstand van de uitspraken van de PVV-voorman.

''Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond'', reageerde de minister-president. Het Duitse persbureau DPA herkende in het optreden van Wilders zelfs de retoriek van nazi-minister van Propaganda, Joseph Goebbels, in de Tweede Wereldoorlog.

Wilders vindt dat hij niets verkeerds heeft gezegd. ''Critici kunnen de bomen in'', zei hij. ''Minder Marokkanen bereiken we door beperking van de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko, vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen met een dubbele nationaliteit na denaturalisatie. Daar is niks mis mee.''

Antidiscriminatiebureaus

Bij de antidiscriminatiebureaus zijn donderdag bijna twaalfhonderd klachten binnengekomen over de omstreden uitspraken van Geert Wilders op de verkiezingsavond. Alleen al in Amsterdam ging het om vierhonderd meldingen, in Den Haag staat de teller op 240. In Nederland is een uitbreid netwerk van antidiscriminatiebureaus. De meeste klachten kwamen binnen via internet of per telefoon.

In Den Haag gaan medewerkers van het bureau binnenkort in gesprek met de Marokkaanse gemeenschap. Volgens een woordvoerder voelen veel Marokkanen zich geschoffeerd en aangetast in hun waardigheid. "We verzamelen alles, bekijken de strafbaarheid en stappen mogelijk naar justitie."

Bekijk de speech van Wilders:

Vijf dingen die u moet weten over de verkiezingsuitslag | Alles over de gemeenteraadsverkiezingen