Voorman van de Amsterdamse PvdA-fractie Pieter Hilhorst stapt op. Hij stopt ook per direct als wethouder Jeugd, Onderwijs en Financiën.

Dat heeft Hilhorst donderdagochtend bekendgemaakt. 

Onder zijn leiding boekte de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag een historische nederlaag: De partij ging van vijftien naar tien zetels in de Amsterdamse raad en is daarmee voor het eerst sinds 1946 niet meer de grootste partij in de hoofdstad.

"De PvdA heeft flink verloren. Het is mij helaas niet gelukt in Amsterdam deze landelijke trend te keren", aldus Hilhorst in een verklaring. "Gezien de uitslag is het beter als iemand anders van de PvdA vecht voor onze idealen."

De vertrekkend fractieleider benadrukt wel dat de PvdA nog altijd de tweede partij is van de stad. "Ze heeft altijd verantwoordelijkheid genomen en keihard gewerkt voor een sterke en sociale stad en voor alle Amsterdammers. Ik wil dat de PvdA nu met een schone lei kan beginnen en kan werken aan het herstel van het vertrouwen. Daarom stap ik vandaag op."

Bescheidenheid

Wie Hilhorst gaat opvolgen is nog niet bekend. Partijvoorzitter Martin Kool: "Ons past nu bescheidenheid." Kool noemt Hilhorst "een betrokken politicus die zich al zijn hele leven voor Amsterdam heeft ingezet".

"Helaas trekt hij nu zijn consequenties. Ik vind dat een moedig besluit en bewonder de tomeloze energie waarmee hij de afgelopen anderhalf jaar heeft gestreden voor onze idealen", aldus de voorzitter.

Landelijk PvdA-voorzitter  Hans Spekman noemt het vertrek van Pieter Hilhorst ''ontzettend zuur, voor hem, de stad en de PvdA''. "Hij heeft in de campagne zijn stinkende best gedaan, zijn inzet was tomeloos. Ik kan natuurlijk niet anders dan zijn besluit respecteren.''

Fractie-leider Diederik Samsom: "Hij heeft het zelf beslist.''  Het is volgens hem ''altijd tragisch als een politicus opstapt''.

Bekijk de reactie van Spekman:

D66

D66-leider Alexander Pechtold noemt het vertrek van Hilhorst "een persoonlijk drama". D66 is de grote winnaar van de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen en met veertien zetels, ten koste van de PvdA, de grootste partij geworden.

Oud-columnist van de Volkskrant Hilhorst volgde in november 2012 Lodewijk Asscher op als wethouder Financiën, Jeugd en Onderwijs.

Overzicht van de verkiezingsuitslag

Dossier gemeenteraadsverkiezingen